Vegeta Natur inspiruje – Frytki z batatów i ziemniaków z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 2 bataty
  • 3 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw
  • Vegeta Natur do frytek i chipsów
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • Vegeta Natur z czosnkiem
  • pieprz
  • dodatkowo: natka pietruszki, kolendra, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić w słupki i umieścić w oddzielnych naczyniach. Skropić obficie oliwą z oliwek. Bataty posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw i dokładnie wymieszać. Do ziemniaków dodać Vegetę Natur do frytek i chipsów, wymieszać. Warzywa ułożyć równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 st., do miękkości. W międzyczasie przygotować sos – do miseczki dodać jogurt naturalny, łyżeczkę Vegety Natur z czosnkiem i pieprz. Wymieszać, posypać szczypiorkiem. Frytki serwować z dodatkiem natki pietruszki albo kolendry, świeżych warzyw oraz dipów, czosnkowego lub guacamole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *