Województwo kujawsko-pomorskie słynie z dwóch ras gęsi, cenionych ze względu na wyjątkowe walory smakowe: kołudzkiej i rypińskiej. Ci, którzy chcieliby spróbować tej drugiej będą mieli do tego doskonałą okazję w najbliższą sobotę (9 listopada).
Tego dnia w hali Rypińskiego Centrum Sportu odbędzie się festyn, w którym gęsina i gęsi grają rolę główną. Organizowane przez Urząd Miasta Rypina już po raz siódmy wydarzenie to element corocznej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.
Coś dla ciała i ducha
Na uczestników festynu czeka szereg atrakcji. Podczas imprezy wszyscy będą mogli spróbować dań z cenionego, smacznego gęsiego mięsa oraz zaopatrzyć się w produkty prosto od lokalnych wytwórców. W programie imprezy są też: prelekcje naukowców Uniwersytetu Mikołaja Kopernika dotyczące chowu gęsi oraz różnego rodzaju warsztaty (min. kulinarne, prowadzone przez specjalistów od kuchni staropolskiej; pisarskie, podczas których rypińscy muzealnicy będą uczyć sztuki pisania gęsim piórem; łucznicze, obejmujące produkcję strzał z wykorzystaniem lotek z gęsich skrzydeł) oraz konkursy z nagrodami dla całych rodzin. O najmłodszych zatroszczą się animatorzy, którzy przygotują wspólne gry i zabawy. Uczestnicy festynu będą mogli także wziąć udział w pokazach tradycyjnego tańca oraz darcia pierza. Rodzinne świętowanie umilą występy artystyczne. Wydarzenie wspiera finansowo samorząd województwa.
Jak podkreśla Piotr Całbecki – marszałek województwa kujawsko-pomorskiego, coroczna kampania „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” daje widoczne efekty w postaci wzrostu popularność gęsiny. Organizowane w jej ramach gęsinowe festyny (takie jak ten w Rypini), warsztaty kulinarne i konkursy zapisały się już na stałe w kalendarzu i cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
Więcej informacji o zbliżającym się „Pikniku rodzinnym w Rypinie przy najlepszej gęsinie” można znaleźć na stronach: www.kujawsko-pomorskie.pl, www.czasnagesine.pl, www.rypin.eu