Czas przyrządzania: 10 min
Metoda grillowania: Pośrednia w średniej temperaturze (ok. 175°C)
Czas grillowania: ok. 1 godz.
Przepis na 4 porcje.
Składniki na glazurę:
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 4 łyżki mirin (wino ryżowe)
- 2 łyżki sosu hoisin
- łyżeczki rozgniecionych płatków czerwonego chili
Składniki na mieszkankę przyprawową:
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- łyżeczki przyprawy „pięć smaków”
- 8 całych udek kaczych, ok. 200 g każde, oczyszczonych ze zbędnego tłuszczu
- 5 kawałków drewna jabłoni (niemoczonego)
Przygotowanie:
- Grill przygotować do pieczenia metodą pośrednią w średniej temperaturze, węgiel drzewny ułożyć w grillu w kształcie pierścienia.
- Składniki glazury w rondelku wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu, aż dżem się rozpuści. Rondelek zdjąć z kuchenki.
- W miseczce wymieszać składniki mieszanki przyprawowej i równomiernie natrzeć nią udka.
- Kawałki drewna położyć bezpośrednio na żarze. Gdy zaczną dymić, położyć udka skorą do góry na ruszcie i grillować metodą pośrednią w średniej temperaturze przy opuszczonej pokrywie przez mniej więcej 1 godz., aż powierzchnia udek równomiernie się zrumieni, a mięso w środku będzie dobrze upieczone.
W ostatnich 15 – 20 min posmarować je glazurą. Serwować na ciepło.
Materiał opracowany na podstawie Wielkiej Księgi Grillowania wg Webera autor: Jamie Purviance. Książka dostępna w punktach sprzedaży grilli Weber. Lista sklepów na www.weber.com