Udka kacze z glazurą z sosu hoisin i pomarańczy

Czas przyrządzania: 10 min

Metoda grillowania: Pośrednia w średniej temperaturze  (ok. 175°C)

Czas grillowania: ok. 1 godz.

Przepis na 4 porcje.

 

Składniki na glazurę:

  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki mirin (wino ryżowe)
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • łyżeczki rozgniecionych płatków czerwonego chili

 

Składniki na mieszkankę przyprawową:

  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczki przyprawy „pięć smaków”
  • 8 całych udek kaczych, ok. 200 g każde, oczyszczonych ze zbędnego tłuszczu
  • 5 kawałków drewna jabłoni (niemoczonego)

 

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenia metodą pośrednią w średniej temperaturze, węgiel drzewny ułożyć w grillu w kształcie pierścienia.
  2. Składniki glazury w rondelku wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu, aż dżem się rozpuści. Rondelek zdjąć z kuchenki.
  3. W miseczce wymieszać składniki mieszanki przyprawowej i równomiernie natrzeć nią udka.
  4. Kawałki drewna położyć bezpośrednio na żarze. Gdy zaczną dymić, położyć udka skorą do góry na ruszcie i grillować metodą pośrednią w średniej temperaturze przy opuszczonej pokrywie przez mniej więcej 1 godz., aż powierzchnia udek równomiernie się zrumieni, a mięso w środku będzie dobrze upieczone.

 

W ostatnich 15 – 20 min posmarować je glazurą. Serwować na ciepło.

 

Weber przepis

Materiał opracowany na podstawie Wielkiej Księgi Grillowania wg Webera autor: Jamie Purviance. Książka dostępna w punktach sprzedaży grilli Weber. Lista sklepów na www.weber.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *