Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować nietuzinkowe wypieki… Jak to zrobić?
Przedstawiamy cztery przepisy na zachwycające wyglądem i smakiem świąteczne ciasta. Podzieliła się z nami nimi firma Bakalland, więc czego jak czego, ale orzechów oraz suszonych owoców w owych przysmakach na pewno nie zabraknie.
Wieniec z ciasta francuskiego z bakaliami
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 450 g masy makowej Bakalland
- 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
Wykonanie:
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. W rondelku przygotowujemy nadzienie. Masę makową, żurawinę i rodzynki mieszamy z miodem i delikatnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Następnie ciasto tniemy na równie paski, które przekładamy na przemian. Gotowe ciasto formujemy w okrąg i smarujemy delikatnie żółtkami. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi owocami np. żurawiną lub porzeczką.
Blok czekoladowy z pistacjami i suszoną żurawiną
- 250 g masła
- pół szklanki wody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 400 g mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 10 herbatników
- 150 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, wodę, kakao. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż rozpuści się cukier. Następnie całość odstawiamy do wystudzenia. Do większego garnka wsypujemy mleko, dodajemy żurawinę oraz posiekane pistacje i herbatniki. Dodajemy roztopioną masę maślaną i całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. do keksówki). Schładzamy, podajemy kiedy masa całkowicie stwardnieje. Gotowy blok ozdabiamy według upodobań.
Cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi
Składniki (na 30 sztuk):
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 90 g brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- 150 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 75 g orzechów włoskich Chandler
- 200 g masła (po 100 g na ciasto i masę)
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- 250 ml konfitury malinowej
- 5 g cynamonu
Wykonanie:
Masa żurawinowo-cynamonowa: Roztopione i wystudzone masło mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem, dodajemy konfiturę i suszoną żurawinę całość miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy.
Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy mleko, cukier, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, tak długo aż będzie miękkie i elastycznie. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie gotowe ciasto wałkujemy do kształtu prostokąta, przez cały czas delikatnie posypujemy mąką, aby lepiej się wałkowało. Gotowy prostokąt smarujemy nadzieniem. Całość zawijamy w formę rolady o długości ok. 50 cm, którą kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Pokrojone kawałki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując spore odległości między bułeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 40 minut, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Po wyrośnięciu bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut.
Sernik z bakaliowym musem
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g śliwek całe owoce Bakalland
- 100 g daktyli całe owoce Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 2 szklanki soku porzeczkowego
Wykonanie:
Bakalie moczymy w soku porzeczkowym przez ok. 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło ubijamy i dodajemy do niego stopniowo po jednym żółtku, na przemian z 1 łyżką cukru pudru. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy. Następnie do masy dodajemy zmielony ser oraz stopniowo, dalej miksując: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy do niej całą masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. W tym czasie w rondelku przygotowujemy masę bakaliową. Wszystkie suszone owoce podgrzewamy z sokiem porzeczkowym, aż połączą się ze sobą. Masę możemy również delikatnie zblendować. Wylewamy na wystudzony sernik.