Wielkanoc tuż tuż! Pewnie lada moment wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, a co za tym idzie, układania świątecznego menu. Macie ochotę miło zaskoczyć gości podczas tegorocznej uczty? Firma Mosso ma na to kilka pomysłów.
Jajka w koszyczku (do schrupania)
Podczas świąt wielkanocnych nikogo nie dziwią, ale co gdyby jajka (bo o nich mowa) wraz z koszyczkiem wylądowały na naszym talerzu, a koszyczek nie był z wikliny, a z ciasta filo?
Na przygotowanie sałatki jajecznej w cieście potrzebujemy około pół godziny. Ciasto rozkładamy na desce do krojenia i wycinamy z niego kilkunastocentymetrowe kwadraty. Każdy z nich smarujemy masłem, a następnie składamy po cztery płaty jeden na drugim, zwracając uwagę na to, aby nie stykały się rogami. Aby przygotowane w ten sposób ciasto nabrało formy przypominającej koszyk, nakładamy je na kubek bądź inne, żaroodporne naczynie o podobnym kształcie odwrócone do góry dnem i lekko dociskamy. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, kiedy ciasto się zarumieni. Po wystudzeniu zdejmujemy z formy gotowe, jadalne koszyczki wielkanocne. Teraz pozostaje nam już tylko je wypełnić. W tej roli sprawdzi się sałatka, na którą składają się ugotowane jajka pokrojone w kostkę, szynka, szczypiorek i kukurydza oraz, stanowiący dopełnienie całości majonez Napoleoński Mosso.
Beszamelowy zawrót głowy
Wielkanoc bez białej kiełbasy? Nie ma takiej opcji! Możemy jednak zaserwować ją w nowej, mniej oczywistej formie, na przykład pod postacią zapiekanki.
Podstawą wszystkich zapiekanek jest sos. Oto przepis na kompozycję składników, które pomogą wam wydobyć niezapomniany smak. Zaczynamy od masła. Po rozpuszczeniu go w rondelku, dodajemy mąkę, którą chwilę podsmażamy, następnie wlewamy zimne mleko i całość doprowadzamy do wrzenia. Dla smaku dodajemy sos sojowy, sól pieprz, gałkę muszkatołową oraz niezawodny, nadający ostrości chrzan delikatesowy Mosso. Tak przyrządzonym sosem zalewamy żaroodporne naczynie, w którym wcześniej ułożyliśmy białą kiełbasę (np. z cukinią) pokrojoną w plastry. Zapiekamy w piekarniku i w niespełna godzinę nasze danie jest gotowe do podania.
Przystawek nigdy za wiele!
W te święta postaw na oryginalne potrawy, atrakcyjne nie tylko wizualnie, ale również smakowo. Do takich należą naleśnikowe rollsy ze szpinakiem i sosem tatarskim Mosso.
Ich przyrządzenie to nic trudnego, nie zajmie też więcej niż 30 minut. Zaczynamy od podstawy, czyli od buraków i łososia. Buraki zapiekamy w piekarniku, a następnie kroimy w plastry. Łososia, doprawionego wcześniej solą i pieprzem podsmażamy na złoty kolor, po czym zalewamy wodą i przez chwilę dusimy pod przykryciem. Teraz możemy przejść do smażenia naleśników – aby uzyskały niecodzienny wygląd, a przede wszystkim smak, do ciasta dodajemy posiekany szpinak. Przygotowane w ten sposób naleśniki smarujemy obficie sosem tatarskim Mosso. Nakładamy nadzienie, rolujemy ciasto i powstałe rolki tniemy na kilkucentymetrowe kawałki. Pojedyncze rollsy umieszczamy na plastrze buraka, na każdy nakładamy sos tatarski Mosso i posypujemy kiełkami.
Produkty Mosso przydatne podczas przygotowywania powyższych przysmaków
- Majonez Napoleoński – wytwarzany na bazie oleju własnej produkcji, wyłącznie z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Cena ok. 4,00 zł za 320 ml.
- Chrzan delikatesowy – produkt, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Konsumenci doceniają go za wyrazisty i ostry smak. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych i wędlin. Cena ok. 3,00 zł za 200 ml.
- Sos tatarski – idealnie skomponowana kompozycja najwyższej jakości majonezu z dodatkiem drobno pokrojonych pieczarek i ogórków. Polecany jest zwłaszcza do jajek, wędlin oraz zimnych mięs. Cena ok. 4,50 zł za 250 g.
Więcej informacji o produktach marki Mosso oraz szczegółowe przepisy na wielkanocne i nie tylko wielkanocne smakołyki na stronie: