uczta

„Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”

Jesień. Pora dobra, jak każda inna, na wydanie książki dla pań w ciąży. Bo życie toczy się dalej i kolejne kobiety oczekują dzieci. A Wydawnictwo Zwierciadło, wpisując się w akcję „Kocham, nie truję” stara się, żeby oczekiwanie obydwojgu wyszło na zdrowie.
Dwie doświadczone mamy przygotowały solidną porcję porad i przepisów. Dla Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr ta książka była jak najbardziej „na czasie”, gdyż pisząc książkę oczekiwała własnego, drugiego już syna. Natomiast Monika Mrozowska, „potrójna mama”, zbierała najpyszniejsze i najzdrowsze ze swoich ciążowych przysmaków. W efekcie postała „Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”. Żeby nam panie w tym czasie nie rozleniwiły się zanadto – Ada Jakimowicz, trenerka personalna, przygotowała zestawy ćwiczeń na każdy trymestr ciąży.

Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”

uczta_okladkaO autorkach:

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Właścicielka studia dietetyki, współpracuje z Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka miedzy innymi trzech bestsellerowych książek składających się na cykl Koktajle dla zdrowia i urody (Wydawnictwo Zwierciadło).

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana, mama trojga pociech – od nastoletniej Karoliny po niemalże dwuletniego Józefa. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – w tym Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Poniżej prezentujemy wybrane przepisy z książki:

Rogaliki z fasolą i suszonymi pomidorami

rogalSkładniki na 8 sztuk:

  • 8 pomidorów suszonych

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • 1/3 szklanki fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki

  • 8 łyżek twarogu koziego

  • 1 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego

237 kcal / porcja

Wysoka zawartość witaminy D

Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią. Następnie mielimy w młynku do kawy lub bardzo drobno siekamy. Fasolę miksujemy lub ugniatamy widelcem. Pomidory suszone bardzo drobno szatkujemy i mieszamy ze zmieloną dynią, słonecznikiem oraz fasolą (jeżeli masa będzie zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwy z pomidorów). Okrągłe ciasto francuskie dzielimy nożem na 8 części (powstaną trójkąty).

Na każdy z nich nakładamy łyżkę masy pomidoro-fasolowej oraz łyżkę serka koziego.

Zwijamy rogaliki, zaczynając od dłuższego końca i gotowe układamy na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 10-15 minut w 220 stopni (pieczenie od góry i od dołu), aż rogaliki mocno się przyrumienią.

Gęsta zupa z buraczkami i fasolką

gesta-zupa-z-buraczkami-i-fasolkaFasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 8-10 minut). Czosnek drobno szatkujemy i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i całość dusimy 2-3 minuty.

Do ugotowanej fasolki (nie wylewamy wody!) dorzucamy uduszone pomidory oraz buraczki i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i na sam koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Na talerzu, do smaku, dodajemy sok z cytryny.

  • ok. 100 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
  • ok. 100 g buraczków
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

4 porcje

86 kcal / porcja

Buraki zmniejszają zakwaszenie organizmu, a w szczególności przewodu pokarmowego zmniejszając zgagę, wspierają produkcję krwi i oczyszczanie organizmu.

Pieczona pietruszka i ziemniaki w sosie słodko-kwaśnym

pietruszka-i-ziemniaki-w-zelazo-sosie-slodkoZiemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniej więcej trzycentymetrowe kawałki. Podgotowane ziemniaki i pokrojoną pietruszkę mieszamy w misce z oliwą i odrobiną soli, a następnie wykładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 200 stopni, aż warzywa mocno się przyrumienią (ok. 15 minut).

Ząbek czosnku wyciskamy i mieszamy w miseczce z octem, sokiem z limonki, octem, miodem, cukrem, imbirem i posiekaną papryczką.

Upieczone warzywa polewamy sosem. Ozdabiamy listkami bazylii.

1 kg małych młodych ziemniaków,

3 średnie pietruszki,

3 łyżki oliwy z oliwek,

sól do smaku.

sos:

sok z 1 limonki,

½ czerwonej ostrej papryki,

3 łyżki białego octu winnego,

2 łyżki miodu wielokwiatowego,

łyżka drobnego cukru trzcinowego,

½ łyżeczki imbiru w proszku,

1 ząbek czosnku.

3 porcje

Sos możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą i smak będzie głębszy.

412 kcal / porcja wysoka zawartość jodu.

Sałatka z awokado, rzodkiewki i kiełków

salatka-awokadoAwokado obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki również kroimy w plasterki.

Na talerzu mieszamy awokado z rzodkiewką, posypujemy kiełkami soczewicy (z łatwością zrobisz je sama), polewamy oliwą, sokiem z cytryny i solimy do smaku.

  • 1 awokado
  • 10 średnich rzodkiewek
  • duża garść kiełków soczewicy
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • sól do smaku

2 porcje

Rzodkiewka jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego i witaminy B6. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie.

Rzodkiewki nazywane są jarzynami pięknych włosów.

189 kcal / porcja wysoka zawartość fluoru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>