Jesień. Pora dobra, jak każda inna, na wydanie książki dla pań w ciąży. Bo życie toczy się dalej i kolejne kobiety oczekują dzieci. A Wydawnictwo Zwierciadło, wpisując się w akcję „Kocham, nie truję” stara się, żeby oczekiwanie obydwojgu wyszło na zdrowie.
Dwie doświadczone mamy przygotowały solidną porcję porad i przepisów. Dla Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr ta książka była jak najbardziej „na czasie”, gdyż pisząc książkę oczekiwała własnego, drugiego już syna. Natomiast Monika Mrozowska, „potrójna mama”, zbierała najpyszniejsze i najzdrowsze ze swoich ciążowych przysmaków. W efekcie postała „Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”. Żeby nam panie w tym czasie nie rozleniwiły się zanadto – Ada Jakimowicz, trenerka personalna, przygotowała zestawy ćwiczeń na każdy trymestr ciąży.
„Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Właścicielka studia dietetyki, współpracuje z Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka miedzy innymi trzech bestsellerowych książek składających się na cykl Koktajle dla zdrowia i urody (Wydawnictwo Zwierciadło).
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana, mama trojga pociech – od nastoletniej Karoliny po niemalże dwuletniego Józefa. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – w tym Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Poniżej prezentujemy wybrane przepisy z książki:
Rogaliki z fasolą i suszonymi pomidorami
-
8 pomidorów suszonych
-
2 łyżki pestek dyni
-
2 łyżki pestek słonecznika
-
1/3 szklanki fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki
-
8 łyżek twarogu koziego
-
1 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego
237 kcal / porcja
Wysoka zawartość witaminy D
Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią. Następnie mielimy w młynku do kawy lub bardzo drobno siekamy. Fasolę miksujemy lub ugniatamy widelcem. Pomidory suszone bardzo drobno szatkujemy i mieszamy ze zmieloną dynią, słonecznikiem oraz fasolą (jeżeli masa będzie zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwy z pomidorów). Okrągłe ciasto francuskie dzielimy nożem na 8 części (powstaną trójkąty).
Na każdy z nich nakładamy łyżkę masy pomidoro-fasolowej oraz łyżkę serka koziego.
Zwijamy rogaliki, zaczynając od dłuższego końca i gotowe układamy na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 10-15 minut w 220 stopni (pieczenie od góry i od dołu), aż rogaliki mocno się przyrumienią.
Gęsta zupa z buraczkami i fasolką
Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 8-10 minut). Czosnek drobno szatkujemy i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i całość dusimy 2-3 minuty.
Do ugotowanej fasolki (nie wylewamy wody!) dorzucamy uduszone pomidory oraz buraczki i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i na sam koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Na talerzu, do smaku, dodajemy sok z cytryny.
- ok. 100 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
- ok. 100 g buraczków
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
4 porcje
86 kcal / porcja
Buraki zmniejszają zakwaszenie organizmu, a w szczególności przewodu pokarmowego zmniejszając zgagę, wspierają produkcję krwi i oczyszczanie organizmu.
Pieczona pietruszka i ziemniaki w sosie słodko-kwaśnym
Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniej więcej trzycentymetrowe kawałki. Podgotowane ziemniaki i pokrojoną pietruszkę mieszamy w misce z oliwą i odrobiną soli, a następnie wykładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 200 stopni, aż warzywa mocno się przyrumienią (ok. 15 minut).
Ząbek czosnku wyciskamy i mieszamy w miseczce z octem, sokiem z limonki, octem, miodem, cukrem, imbirem i posiekaną papryczką.
Upieczone warzywa polewamy sosem. Ozdabiamy listkami bazylii.
• 1 kg małych młodych ziemniaków,
• 3 średnie pietruszki,
• 3 łyżki oliwy z oliwek,
• sól do smaku.
sos:
• sok z 1 limonki,
• ½ czerwonej ostrej papryki,
• 3 łyżki białego octu winnego,
• 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
• łyżka drobnego cukru trzcinowego,
• ½ łyżeczki imbiru w proszku,
• 1 ząbek czosnku.
3 porcje
Sos możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą i smak będzie głębszy.
412 kcal / porcja wysoka zawartość jodu.
Sałatka z awokado, rzodkiewki i kiełków
Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki również kroimy w plasterki.
Na talerzu mieszamy awokado z rzodkiewką, posypujemy kiełkami soczewicy (z łatwością zrobisz je sama), polewamy oliwą, sokiem z cytryny i solimy do smaku.
- 1 awokado
- 10 średnich rzodkiewek
- duża garść kiełków soczewicy
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- sól do smaku
2 porcje
Rzodkiewka jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego i witaminy B6. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie.
Rzodkiewki nazywane są jarzynami pięknych włosów.
189 kcal / porcja wysoka zawartość fluoru