Uczcij kulinarnie chiński Nowy Rok

W miniony piątek 16 lutego rozpoczęły się huczne, trwające ponad tydzień obchody chińskiego Nowego Roku. To jedyne w swoim rodzaju wydarzenie, nazywane też Świętem Wiosny, ma blisko 4-tysięczną tradycję, której część stanowi wieszanie czerwonych dekoracji w oknach domów, puszczani petard i fajerwerków, parada z olbrzymim papierowym smokiem, ale też rodzinne spotkania przy stole.

Żeby poczuć się jak mieszkańcy Chin, Hongkongu, Tajwanu, Wietnamu czy Singapuru, celebrujący nadejście roku Psa, żywiołu Ziemi nie trzeba jechać na do Azji – wystarczy przyrządzić jedno z dań tamtejszej kuchni. Wszystkie niezbędne do tego produkty można bez problemu kupić w wielu większych sklepach spożywczych bądź przez internet. Ich bogaty wybór oferuje m.in. firma De Care – właściciel marki House of Asia, która podzieliła się z nami zamieszczonymi niżej przepisami.

Czekamy na komentarze na temat tego jak smakowały Wam przyrządzone na ich bazie dania.

Rozgrzewająca miska na wilczy głód
Składniki:

  • 2-centymetrowy kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekany
  • 2 cebule dymki (zielona część pokrojona w 2-centymetrowe kawałki)
  • 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki
  • 200 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej na jak najcieńsze plastry
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego lub bezglutenowego
  • 2 łyżki wermutu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sos:

  • 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu śliwkowego
  • 1 łyżka sosu Hoisin
  • 1 łyżka sosu chili z imbirem

Wykonanie:
Zagotuj w garnku wodę, dodaj brokuły i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i od razu przelej zimną wodą, do momentu gdy będą całkowicie zimne. Odstaw. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dołóż mięso. Dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce. Rozgrzej olej na mocnym ogniu. Dodaj imbir i dymkę, smaż przez 1 minutę. Dodaj polędwiczkę z marynatą i zamieszaj. Dodaj brokuły, polej sosem i doprowadź do wrzenia. Smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Podawaj w misce posypane dymką.

Makaron chow mein z kurczakiem
Składniki:

  • 200 g mięsa z uda kurczaka, pokrojonego w paski o szerokości 1 cm
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub bezglutenowego
  • 125 g makaronu chow mein
  • 3 łyżki oleju do woka
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 200 g słodkiej papryki, pokrojonej w paski o szerokości 1 cm
  • 3 łyżki sosu z czarnym pieprzem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojony w kawałki o długości 3 cm, do dekoracji
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 100 g kiełków fasoli mung

Wykonanie:
Umieść kurczaka w miseczce i zalej łyżką sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw. Rozgrzej wok (jeśli nie masz woka, możesz przyrządzić danie na zwykłej patelni), wlej olej i poczekaj aż się rozgrzeje. Przesmaż czosnek i imbir mieszając około 1 minutę. Na patelnię dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez około 5 minut, do momentu kiedy mięso będzie usmażone. Dodaj paprykę, sos z czarnego pieprzu, łyżkę sosu sojowego oraz cukier i kiełki. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Podawaj udekorowane dymką i posypane sezamem.

Wieprzowina z warzywami na ostro
Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki wielkości zapałki
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka o grubości 1 cm
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 łyżka sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego lub bezglutenowego
  • 100 g młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka białego sezamu

Wykonanie:
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i chwilę smaż, aż do uwolnienia aromatu. Na patelnię dodaj marchew i cebulę, smaż dalej mieszając przez około 1 minutę. Dodaj mięso mielone i smaż aż się zarumieni. Dodaj sos sojowy i Sambal Oelek i wymieszaj. Dodaj szpinak i delikatnie zamieszaj. Podawaj posypane sezamem.

Klopsiki Babci Pang
Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego lub bezglutenowego
  • 100 g kalarepy, pokrojonej w półcentymetrową kostkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wermutu (opcjonalnie)
  • 1 cebula dymka (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia klopsików
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski o szerokości 3 cm
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
W misce wymieszaj mięso, sos sojowy, kalarepę, jajko, wermut (opcjonalnie), dymkę, imbir. Ukształtuj klopsiki. Obtocz je w mące ziemniaczanej. Wyłóż dno dużego garnka o grubym dnie lub brytfanny pokrojonymi liśćmi kapusty. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż klopsiki ze wszystkich stron. Przenieś delikatnie klopsiki na kapustę. W rondelku wymieszaj wodę, sos sojowy i cukier, zagotuj. Przelej płyn do garnka z klopsikami. Zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny. Jeśli płyn odparuje dodaj wody. Podawaj klopsiki na liściach kapusty polane sosem. Doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.

Kurczak miodowy

Składniki:

  • 2 łodygi dymki, drobno pokrojone
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno pokrojony
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 uda kurczaka bez kości i skóry, każde pokrojone na 4 części
  • 1 łyżeczka białego sezamu do dekoracji
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu do podania
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego lub bezglutenowego
  • 120 ml wermutu lub 100 ml wody z 1 łyżką cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem

Wykonanie:
W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem i sos czosnkowy. Odstaw. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż 1 dymkę i imbir. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni. Dodaj składniki sosu i wymieszaj. Smaż, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj olej z prażonego sezamu. Wymieszaj. Podawaj posypane dymką i sezamem.

Ceny wybranych, użytych w przepisach produktów z oferty marki House of Asia:

Olej z prażonego sezamu – ok. 12 zł za 150 ml,
Makaron chow mein – ok. 7 zł za 250 g,
Sos Sambal Oelek – ok. 9 zł za 240 g,
Sos sojowy bezglutenowy (nowość) – ok. 5 zł za 150 ml,
Sos czosnkowy z miodem – ok. 11 zł za 260 g.

Więcej informacji o produktach  House of Asia oraz przepisów na dania kuchni azjatyckiej na stronie www.houseofasia.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *