Tuńczyk na Święta – pyszna włoska inspiracja

Gorączka przedświątecznych przygotowań pochłonęła nas na dobre. Prezenty, zakupy, choinka, wypiekanie pierniczków, lepienie pierogów, gotowanie bigosu, pogoń za karpiem. Co roku bierzemy udział w spektaklu wyreżyserowanym zgodnie z długą tradycją tak silnie spajającą nas przy świątecznym stole, w rodzinnym gronie.

Jak Polska długa i szeroka, repertuar dań jest bardzo podobny, a symbolika poszczególnych produktów bardzo silna. Wieczerza wigilijna jest niezwykle charakterystyczną, na wskroś polską, świąteczną celebracją, niezrozumiałą w innych krajach europejskich. We Włoszech na przykład z dużo większą pompą obchodzi się pierwszy dzień świąt, a różnorodność smakołyków pojawiających się na świątecznym stole przyprawia o zawrót głowy. W istocie we włoskim bożonarodzeniowym menu niewiele jest elementów stałych, co wynika z bardzo silnych tradycji regionalnych. Na północy Włoch jada się dużo mięsa, czy to w formie przystawek, dań z makaronem, czy pieczeni, podczas gdy na południu Półwyspu Apenińskiego częściej wybiera się rybę podawaną na wiele sposobów.

Świąteczne Vitello Tonnato

Jednym z nielicznych znanych i lubianych w całej Italii dań, które pojawia się na włoskim świątecznym stole jest vitello tonnato. To typowa, dosyć pracochłonna przystawka, której dwa główne składniki to cielęcina i tuńczyk w oliwie z oliwek. Vitello tonnato pochodzi z jednego z najbardziej wysuniętych na północ regionów Włoch – Piemontu. Pojawia się na większości włoskich stołów, a już szczególnie tych w północnej Italii. Tradycyjnie do przygotowania tego dania używa się części cielęciny zwanej magatello lub girello, którego polskim odpowiednikiem jest ligawa. Cielęcina jest najpierw marynowana w białym winie, a potem gotowana lub pieczona; następnie kroi się ją na cienkie plastry i zalewa sosem przygotowanym z ugotowanych na twardo jajek roztartych z tuńczykiem, anchois, kaparami, oliwą extra vergine oraz sokiem cytrynowym.

vitello-tonnato_riomare

Lekkostrawny tuńczyk na ratunek

A to nie koniec świątecznej włoskiej przygody z tuńczykiem. W Rzymie na przykład, gdzie na stole wigilijnym dominują panierowane, smażone w głębokim tłuszczu potrawy, tuńczyk znów się pojawia, żeby uratować sytuację. Aby zrównoważyć nadchodzącą ciężką wigilijną kolację 24 grudnia na lekki, wczesny obiad przyrządza się przepyszne linguine z lekkostrawnym tuńczykiem, kaparami, oliwkami i pomidorami.

Tuńczyk okazuje się więc pełnoprawnym bohaterem świątecznego stołu. Zdaniem mieszkającego w Polsce od ponad 20 lat szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool Marco Ghia, tuńczyk ma szansę zaistnieć we świątecznym menu, ponieważ jest smaczną i zdrową alternatywą dla bardziej tradycyjnego karpia. Pomimo silnego przywiązania do tradycji, polscy konsumenci są otwarci na nowe inspiracje kulinarne i elastyczni w ich interpretacji.

Jeszcze macie czas, by spróbować zabłysnąć przed domownikami przygotowaniem swojego pierwszego vitello tonnato! Oto przepis szefa Marco Ghia na świąteczne vitello tonnato:

Składniki:

600 g ligawy cielęcej

30 g czerstwego chleba

50 g octu winnego

250 g odcedzonego z oliwy tuńczyka

5 g kaparów

100 g oliwy z oliwek extra vergine

ząbek czosnku

100 ml białego wina

2 anchois

3 gotowane jajka

rozmaryn

szałwia

bulion mięsny

Sól

Sposób przygotowania:

Solimy ligawę i podsmażamy ją w garnku na odrobinie oliwy. Dodajemy czosnek, zioła i pieczemy ją w rozgrzanym do 180-200°C

Kiedy cielęcina będzie gotowa, zdejmujemy ją z formy i mieszamy pozostały na patelni sok z pieczenia z białym winem. Tak powstały sos gotujemy i dodajemy do niego obmyte z soli kapary i anchois, tuńczyka z oliwą oraz czerstwy, namoczony wcześniej w occie winnym (i odciśnięty) chleb. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, po czym miksujemy, dodając żółtka ugotowanych jaj i bulion w ilości niezbędnej do uzyskania sosu o odpowiedniej gęstości. Kroimy cielęcinę na plastry, zalewamy ją sosem i voila’ – jesteśmy gotowi na święta!

Życzymy wspaniałych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia!

http://www.riomare.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *