Trzy wytrawne tarty nie dla wampirów

Halloween to święto kojarzące się z duchami, zombie i… wampirami. Jak wiadomo, te ostatnie najlepiej jest odpędzić za pomocą czosnku. Jeśli w halloweenowy wieczór nie planujecie randki, to koniecznie wypróbujcie przepisy na pyszne tarty z wykorzystaniem kilku ząbków tej jakże zdrowej byliny.

Czosnek ma nie tylko właściwości antybiotyczne czy obniżające poziom cholesterolu, ale przede wszystkim nadaje wyborny smak potrawom. Chociaż jego wpływ na nasz oddech może być kwestią dyskusyjną, jedno jest pewne, dobrze przyrządzona tarta z kilkoma ząbkami czosnku to potrawa, która znakomicie nada się zarówno na obiad jak i kolację w chłodne, jesienne wieczory, a na halloweenowy będzie wręcz idealna. Delecta podsuwa trzy sprawdzone przepisy na to danie.

Tarta z brokułami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Składniki na nadzienie:

  • 2 brokuły świeże
    (lub 4oo g mrożonych)
  • 200 g sera feta
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Brokuły gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu odkładamy 5 różyczek do dekoracji. Pozostałe brokuły blendujemy. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem i szybko wyrabiamy. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni. Do miseczki wlewamy śmietanę i jajko, a całość mieszamy. Następnie dodajemy brokuły zmielone blenderem, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i delikatnie mieszamy całość do połączenia. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę. Układamy na wierzchu tarty pokrojoną w kostkę fetę oraz odłożone wcześniej różyczki brokułów, pozostawione do dekoracji. Posypujemy całość ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 20 min.

Tarta z pietruszką

Składniki na ciasto
analogiczne jak w przypadku tarty
z brokułami

Składniki na nadzienie:

  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 20 dag sera koziego w roladzie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 duże gruszki

 

Składniki na pesto:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie orzechów pinii Bakalland
  • 100 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:
Obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Pietruszkę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego, zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko – całość delikatnie mieszamy. Upieczoną pietruszkę wykładamy na dno ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy pinii i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę. Po upieczeniu tartę polewamy tak przygotowanym pesto.

Tarta z czosnkiem

Składniki na ciasto
analogiczne jak w przypadku tarty
z brokułami
Składniki na nadzienie:

  • 1 główka czosnku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • mała puszka anchois
    (10-12 filecików)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Główki czosnku nie obieramy, tylko obcinamy górę, aby widać było ząbki. Całość smarujemy oliwą i kładziemy na papierze do pieczenia, a następnie wstawiamy na dolny poziom piekarnika na 30 minut. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni. Upieczony czosnek obieramy z łupiny i wkładamy ząbki do wysokiej miski. Fasolę odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do czosnku, a następnie posypujemy igiełkami rozmarynu z połowy gałązki. Całość blendujemy wraz z oliwą z oliwek, śmietaną i pieprzem. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy, w formie rozety, fileciki anchois. Wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika na kolejne 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Więcej inspirujących pomysłów na tarty można znaleźć na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/tarty/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *