Eliminacja glutenu z diety to nie lada wyzwanie. Oto jak można sobie z nim poradzić w przypadku pierwszego i najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
Gluten jest mieszanką dwóch rodzajów białek, występujących w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Wbrew pozorom znajduje się on nie tylko w produktach zbożowych, ale też w wielu innych, po których nie spodziewalibyśmy się jego obecności jak wędliny, przetwory mleczne, bakalie, sosy czy napoje. Na szczęście coraz więcej producentów ma w swojej ofercie wyroby glutenu pozbawione. Należy do nich firma Konspol, która podzieliła się z nami przepisami na smakowite śniadania dla osób z nadwrażliwością na to białko oraz chorych na celiakię.
Jajka po benedyktyńsku na toście z szynką
Składniki:
- 2 jaja
- 2 kromki chleba bezglutenowego
- 6 plastrów Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
- garść rukoli
- oliwa z oliwek do posmarowania tostów
- szczypiorek
Wykonanie:
Zagotuj wodę z octem, chleb posmaruj oliwą z oliwek. Na wierzch połóż plastry szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol. Podpiecz w piekarniku około 2 minuty w temperaturze 220°C. Czas przygotować jajka – wbij je do osobnych miseczek, zagotuj wodę w rondlu, a następnie dodaj 1 łyżkę octu i szczyptę soli, zamieszaj łyżką robiąc wir. Kiedy woda będzie wprowadzona w ruch należy szybko wlać pierwsze jajko do gotującej cieczy i gotować przez około 2 minuty aż całe białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Gdy szynka się zarumieni, wyjmij całość z piekarnika, posyp rukolą i połóż gorące jajka z wody. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Hiszpański omlet
- 2 jaja
- 2 łyżki majonezu bezglutenowego
- natka pietruszki
- szczypta pieprzu czarnego
- oliwa z oliwek
- kiełbaski z fileta kurczaka marki Konspol
- 1 cebula
- 1 pomidor
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez, natkę pietruszki i pieprz, a następnie odstaw na bok. Pokrój kiełbaski, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż ją. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wlej wcześniej przygotowana masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu przez 2 minuty. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Zapiekane kanapki z szynką i rukolą
- 4 kromki bezglutenowego chleba tostowego
- garść rukoli
- 4 plasterki bezglutenowej Szynki z indyka marki Konspol
- 1 pomidor
- 4 plasterki sera
- masło czosnkowe
Wykonanie:
Kromki chleba posmaruj masłem czosnkowym, na dwóch z nich ułóż ser, Szynkę bezglutenową z indyka marki Konspol, rukolę i pomidora. Całość przykryj pozostałymi dwoma kromkami i włóż do opiekacza na 3 minuty.