Trzy pomysły na śniadanie dla bezglutenowców

Eliminacja glutenu z diety to nie lada wyzwanie. Oto jak można sobie z nim poradzić w przypadku pierwszego i najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Gluten jest mieszanką dwóch rodzajów białek, występujących w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Wbrew pozorom znajduje się on nie tylko w produktach zbożowych, ale też w wielu innych, po których nie spodziewalibyśmy się jego obecności jak wędliny, przetwory mleczne, bakalie, sosy czy napoje. Na szczęście coraz więcej producentów ma w swojej ofercie wyroby glutenu pozbawione. Należy do nich firma Konspol, która podzieliła się z nami przepisami na smakowite śniadania dla osób z nadwrażliwością na to białko oraz chorych na celiakię.

Jajka po benedyktyńsku na toście z szynką

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 kromki chleba bezglutenowego
  • 6 plastrów Szynki wędzonej wieprzowej Znakomita marki Konspol
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek do posmarowania tostów
  • szczypiorek

Wykonanie:
Zagotuj wodę z octem, chleb posmaruj oliwą z oliwek. Na wierzch połóż plastry szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol. Podpiecz w piekarniku około 2 minuty w temperaturze 220°C. Czas przygotować jajka – wbij je do osobnych miseczek, zagotuj wodę w rondlu, a następnie dodaj 1 łyżkę octu i szczyptę soli, zamieszaj łyżką robiąc wir. Kiedy woda będzie wprowadzona w ruch należy szybko wlać pierwsze jajko do gotującej cieczy i gotować przez około 2 minuty aż całe białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Gdy szynka się zarumieni, wyjmij całość z piekarnika, posyp rukolą i połóż gorące jajka z wody. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Hiszpański omlet

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki majonezu bezglutenowego
  • natka pietruszki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • oliwa z oliwek
  • kiełbaski z fileta kurczaka marki Konspol
  • 1 cebula
  • 1 pomidor

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez, natkę pietruszki i pieprz, a następnie odstaw na bok. Pokrój kiełbaski, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż ją. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wlej wcześniej przygotowana masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu przez 2 minuty. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Zapiekane kanapki z szynką i rukolą

Składniki:

  • 4 kromki bezglutenowego chleba tostowego
  • garść rukoli
  • 4 plasterki bezglutenowej Szynki z indyka marki Konspol
  • 1 pomidor
  • 4 plasterki sera
  • masło czosnkowe

Wykonanie:
Kromki chleba posmaruj masłem czosnkowym, na dwóch z nich ułóż ser, Szynkę bezglutenową z indyka marki Konspol, rukolę i pomidora. Całość przykryj pozostałymi dwoma kromkami i włóż do opiekacza na 3 minuty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *