Trzy sposoby na idealne mięso z grilla

Sezon grillowy w pełni, a skoro tak, to na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Tajemnica wyjątkowego smaku takich specjałów tkwi jednak nie tylko w sposobie przyrządzenia.

Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory m.in. wieprzowiny czy drobiu.

fot. VOG Polska

Marynata z sosem sojowym

Składniki:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 cytryny
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:
Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do marynaty. Całość dokładnie mieszamy.

Rada:
Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.

fot. VOG Polska

Marynata z ciemnym piwem

Składniki:

  • 1/2 litra piwa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1–2 ostre papryczki
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:
Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.

Rada:
Marynata doskonale komponuje się z drobiem.

fot. VOG Polska

Marynata z octem balsamicznym

Składniki:

  • 1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego
  • gałązki świeżego cząbru, tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 3 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:
Ocet przelewamy do miski, dodajemy zioła oraz sól. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do pozostałych składników, a następnie dokładnie mieszamy całość.

Rada:
Ta bardzo klasyczna w smaku marynata jest polecana do każdego rodzaju mięsa.

1 comment

  1. Jaruś

    Świetne przepisy! Ja zawsze kupuję zarówno karkówkę, jak i kiełbaski, no i sezonowaną wołowinę w sklepie Kiszeczka w Warszawie. Jest z tego pyszny obiad albo kolacja w weekend. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *