Sezon grillowy w pełni, a skoro tak, to na ruszcie króluje kiełbasa, karkówka i steki. Tajemnica wyjątkowego smaku takich specjałów tkwi jednak nie tylko w sposobie przyrządzenia.
Sekret idealnego grillowanego mięsa kryje się również w odpowiednio dobranych przyprawach. Podpowiadamy, jak przygotować domowej roboty marynaty, które perfekcyjnie podkreślą walory m.in. wieprzowiny czy drobiu.

fot. VOG Polska
Marynata z sosem sojowym
Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
- 1/2 cytryny
- gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
Sos i olej przelewamy do miski. Dodajemy wyciśnięty sok oraz otartą skórkę z cytryny. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy wraz z rozmarynem do marynaty. Całość dokładnie mieszamy.
Rada:
Marynata idealnie nadaje się do wieprzowiny.

fot. VOG Polska
Marynata z ciemnym piwem
Składniki:
- 1/2 litra piwa
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1–2 ostre papryczki
- 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
Piwo i olej przelewamy do miski. Dodajemy przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę i dokładnie mieszamy.
Rada:
Marynata doskonale komponuje się z drobiem.

fot. VOG Polska
Marynata z octem balsamicznym
Składniki:
- 1/2 szklanki octu balsamicznego, np. malinowego
- gałązki świeżego cząbru, tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower
- 1 i 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
Ocet przelewamy do miski, dodajemy zioła oraz sól. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy go wraz z pokrojonym czosnkiem do pozostałych składników, a następnie dokładnie mieszamy całość.
Rada:
Ta bardzo klasyczna w smaku marynata jest polecana do każdego rodzaju mięsa.
Jaruś
Świetne przepisy! Ja zawsze kupuję zarówno karkówkę, jak i kiełbaski, no i sezonowaną wołowinę w sklepie Kiszeczka w Warszawie. Jest z tego pyszny obiad albo kolacja w weekend. 🙂