Legumina z musem truskawkowym_DSC1921

Truskawki inaczej

Sezon na truskawki w pełni, niestety nie będzie on trwał wiecznie. Nacieszmy się więc nimi póki czas. Tym, którym nieco znudziły się już koktajle z tych soczystych owoców, albo ciasta z nimi proponujemy deser na bazie twarożku.

Legumina z musem truskawkowym

Składniki:

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, produkowanego przez SDM Wieluń
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g pokrojonych truskawek

Wykonanie:
Wszystkie składniki pozostawić, aby miały temperaturę pokojową. Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać twarożek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połączyć z masą. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać pozostały cukier. Powstałą bezę połączyć z masą. Dodać truskawki (pozostawiając kilka do ozdoby), wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną i truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>