Sezon na truskawki w pełni, niestety nie będzie on trwał wiecznie. Nacieszmy się więc nimi póki czas. Tym, którym nieco znudziły się już koktajle z tych soczystych owoców, albo ciasta z nimi proponujemy deser na bazie twarożku.
Legumina z musem truskawkowym
Składniki:
- 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, produkowanego przez SDM Wieluń
- 2 żółtka
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g pokrojonych truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki pozostawić, aby miały temperaturę pokojową. Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać twarożek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połączyć z masą. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać pozostały cukier. Powstałą bezę połączyć z masą. Dodać truskawki (pozostawiając kilka do ozdoby), wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną i truskawkami.