Tradycje sylwestrowe rodem z Italii

Sylwester w Italii obchodzony jest bardzo uroczyście, spędza się go najczęściej w gronie rodziny lub przyjaciół. Poza hucznymi zabawami, prym tego dnia wiodą oczywiście najlepsze włoskie specjały, które od lat goszczą na sylwestrowych i noworocznych stołach. Chcąc przywołać południowy klimat na własnym przyjęciu, warto poznać potrawy bez których Włosi nie wyobrażają sobie tego czasu.

Sylwestrowa noc, podobnie jak w innych państwach, przebiega w tym państwie na hucznych zabawach i spotkaniach towarzyskich. Warto jednak wspomnieć, że Włosi z uwagi na swój silny związek z tradycją, często w ostatnią noc roku wracają do starodawnych zwyczajów. Jeden z nich mówi, że 31 grudnia należy pozbyć się złych myśli i emocji, zostawić je w starym roku, a do nowego wejść z uśmiechem i pogodą ducha. Zapala się wówczas bożonarodzeniowy polano – kawałek rozłupanego drewna, który ma symbolizować oczyszczenie. Jego zadaniem jest także ogrzewanie przez całą sylwestrową noc. Co więcej, wielu Włochów w ostatni dzień roku praktykuje zwyczaj wyrzucania przez okno – prosto na ulicę, drobiazgów związanych ze starym rokiem. Ma to uchronić przed pechem i utworzyć przestrzeń dla nowych rzeczy, które nadejdą wraz z datą 1 stycznia. Zwyczaj ten jest charakterystyczny dla południowych Włoch. Jeśli zdarzy się nam zatem przebywać w Italii i wybrać się na noworoczny spacer, to nie zdziwmy się widokiem porzuconych przedmiotów – to znak, że Włosi weszli w Nowy Rok.

Odpowiednia oprawa kulinarna jest kolejnym ważnym elementem, bez którego mieszkańcy południa kontynentu nie wyobrażają sobie Sylwestra i Nowego Roku. W te dni na włoskim stole nie może zabraknąć takich produktów jak wieprzowina, soczewica, granat czy tamtejszy specjał – wino Nero d’Avola. Typowa sylwestrowa kolacja to między innymi właśnie pieczona wieprzowina i gulasz z soczewicy (lenticchie). Oba te specjały poza z niesamowitym smakiem, niosą za sobą pewną symbolikę. Otóż przyjęło się we włoskiej kulturze, że ten rodzaj mięsa pozwala zachować dobre zdrowie, a z kolei soczewica swoim kształtem przypomina monety, dlatego ma przynieść biesiadnikom dostatek i bogactwo. Dla Włochów potrawka z jej udziałem jest obowiązkową pozycją w sylwestrowym menu, najczęściej podawana jest tuż przed północą. Nieodłącznym elementem jest również kiełbaska z surowego wieprzowego mięsa i słoniny, czyli cotechino. Oczywiście na stole nie może zabraknąć także sztandarowego włoskiego przysmaku, czyli makaronu. W ostatnią noc roku najczęściej podaje się go ze wspomnianą wcześniej wieprzowiną, serami pleśniowymi czy owocami morza. Noworoczna uczta w Italii to także owoce i słodkości, wśród których znaleźć możemy pochodzącą z Mediolanu Panettone – babkę z rodzynkami i kandyzowanymi cytrusami czy winogron. Mieszkańcy południa o północy zjadają go po jednym na każde uderzenie zegara. Natomiast szczęście w miłości ma zapewnić granat zjadany z ukochaną osobą.

Włoskie specjały w polskim wydaniu

Jeśli nowy rok chcemy przywitać z uśmiechem i dobrym samopoczuciem, wówczas najlepiej jest sięgnąć po prawdziwie włoskie specjały, które przeniosą nas do stolicy południa i pozwolą zakosztować w smakach Italii. Dobrym pomysłem na noworoczny stół jest tradycyjna, wysokiej jakości pasta np. ta od Malmy, w towarzystwie pancetty, czyli włoskiego boczku, pomidorów, parmezanu. Takie połączenie według włoskiej tradycji przyniesie nam szczęście i dobre zdrowie, a przede wszystkim wniesie trochę słońca do polskiej kuchni. Polecamy wypróbować makaronowy przepis na Tagliatelle Alla Boscaiola podczas ostatniego dnia roku i wejść w nowy w iście włoskim stylu. Smacznego Nowego Roku!

Tagliatelle Alla Boscaiola

malma_tagliatelle_alla_boscaioSkładniki:

  • 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi

  • 150 g pancetty

  • 150 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 op. pomidorów w puszce

  • 150 g śmietany kremówki

  • Natka pietruszki

  • Parmezan

  • Oliwa

  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko razem mieszamy i dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.

***

Malma to druga, zaraz po Lubelli, najbardziej rozpoznawalna marka makaronowa na rynku polskim. Topowe kształty makaronów dedykowane są do pysznej, znanej na całym świecie włoskiej kuchni, której fenomen i sukces tkwi w doborze najlepszych składników. Dlatego makarony Malma, dzięki swojej najwyższej jakości, bez wątpienia spełnią wymagania każdego miłośnika makaronów. Do ich produkcji wykorzystywana jest specjalna odmiana pszenicy twardej – Amber Durum, pochodząca z Ameryki Północnej. Oprócz wszystkich właściwości charakterystycznych dla pszenicy twardej, Amber Durum cechuje się wysoką szklistością ziaren oraz unikalną, bursztynową barwą. Te cechy wpływają na najwyższą jakość dań makaronowych. Malma to marka jedyna w swoim rodzaju – najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem. Stworzona po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *