Wraz z nadejściem wiosny także w kuchni postawmy na feerię barw i niebanalny mariaż smaków.
Kolorowe, świeże i chrupiące warzywa w towarzystwie soczystej, delikatnej wieprzowiny, przygotowaną metodą sous vide zawinięte w pszenne placki stworzą przekąskę idealną na obecna porę.
Tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Składniki:
- 1 porcja wieprzowiny z linii „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
- 4 tortille
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sałata rzymska
- 1 serek śmietankowy
Wykonanie:
Wyjąć wieprzowinę z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki. Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.
Z restauracji do domu
Mięso pomału uwarzone firmy Berger to linia produktów przygotowywanych z zastosowaniem nowoczesnej i cenionej przez szefów kuchni metody sous vide. Polega ona na tym, że próżniowo pakowany produkt poddaje się powolnemu gotowaniu w kąpieli wodnej lub parowej. Dzięki jej wykorzystaniu mięso nie traci wartości odżywczych, uzyskuje za to wyjątkowy smak, aromat, delikatność oraz kruchość. Poza wieprzowiną w linii do wyboru są jeszcze: gęsina, indyk, kaczka oraz królika. Mięsa kosztują od 19,90 zł/kg do 39,90 zł/kg (w zależności od rodzaju), a pakowane są w porcje po 500-700 g.
Producent: ZM Berger
Więcej informacji na: www.berger.biz.pl