tortilla_warzywna_fot_Index_Food

Tortilla warzywna

Przepis na tortille warzywną to meksykańska wariacja tego dania w wersji wegetariańskiej, która dzięki zawartości groszku i fasoli jest nie tylko bardzo sycąca, ale będzie źródłem wielu cennych składników odżywczych.  

Tortilla meksykańska to placek z mąki z dodatkiem warzyw i mięsa lub samych warzyw, natomiast hiszpańska bardziej przypomina omlet przygotowany z jajek i ziemniaków wzbogacony o ulubione dodatki.

Składniki na 10 porcji:

  • 10 placków tortilla
  • 800 g groszku ( konserwowego lub mrożonego [ugotowanego])
  • 500 g fasoli białej (z puszki)
  • 700 g passaty Valfrutta
  • 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta
  • 300 g dojrzewającego twardego sera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 por
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz. Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

tortilla_warzywna_fot_Index_Food

Fot. Index Food

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>