PRZEPIS POCHODZI Z REGIONU EMILIA ROMANIA ZNAJDUJĄCEGO SIĘ W CENTRALNYCH WŁOSZECH.
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 6 min
Składniki dla 4 osób:
- 160 g mąki pszennej
- 80 g semoliny lub inne mąki na pierożki
- 2 bakłażany
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g sera Parmezan
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek Extra Vergine
- Bazylia
- Sól i pieprz, tymianek, rozmaryn
- CIRIO pomidory w kawałkach (400g)
- Koncentrat z pomidorowy
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, semolinę, 2 żółtka i 1 jajko, doda koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i trochę wody. Zagniataj ciasto przez ok.5 min. do momentu aż będzie elastyczne. Owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
2. Jednego bakłażana obierz ze skórki, pokrój na plasterki, zanurz w oliwie z dodatkiem ziół i przypraw . Zapiecz w piekarniku przez 40 min w temp. 140°C. Następnie zmiksuj w blenderze.
Obierz ze skórki drugiego bakłażana, pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej oliwie przez ok. 4 min. Połącz obydwa bakłażany i dodaj Parmezan.
3. Rozwałkuj ciasto, wytnij małe pierożki . Za pomocą pędzelka rozprowadź żółtko. Na każdym pierożku nałóż farsz z bakłażana, tak, żeby brzegi dały się swobodnie zlepić. Uformuj pierożki zlepiając brzegi ciasta.
4. Gotuj pierożki w osolonym wrzątku, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. W tym czasie na oliwie podsmaż czosnek, dodaj Cirio pomidory w kawałkach, gotuj przez 7-10 min. Posyp świeżą bazylią.
5. Ugotowane pierożki serwuj na sosie.
Więcej inspirujących, włoskich przepisów znajdziesz na stronie www.cirio1856.pl