Tortellini alle melanzane – Tortellini (pierożki) z bakłażanem

 PRZEPIS POCHODZI Z REGIONU EMILIA ROMANIA ZNAJDUJĄCEGO SIĘ W CENTRALNYCH WŁOSZECH.

Czas przygotowania: 30 min

Czas gotowania: 6 min

Składniki dla 4 osób:

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g semoliny lub inne mąki na pierożki
  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g sera Parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine
  • Bazylia
  • Sól i pieprz, tymianek, rozmaryn
  • CIRIO pomidory w kawałkach (400g)
  • Koncentrat z pomidorowy

 Przygotowanie:

1.       Wymieszaj mąkę, semolinę, 2 żółtka i 1 jajko, doda koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i trochę wody. Zagniataj ciasto przez ok.5 min. do momentu aż będzie elastyczne. Owiń w folię i  włóż na godzinę do lodówki.

2.       Jednego bakłażana obierz ze skórki, pokrój na plasterki, zanurz w oliwie z dodatkiem ziół i przypraw . Zapiecz w piekarniku przez 40 min w temp. 140°C. Następnie zmiksuj w blenderze.

Obierz ze skórki drugiego bakłażana, pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej oliwie przez ok. 4 min. Połącz obydwa bakłażany i dodaj Parmezan.

3.       Rozwałkuj ciasto, wytnij  małe pierożki . Za pomocą pędzelka rozprowadź żółtko. Na każdym pierożku nałóż farsz z bakłażana, tak, żeby brzegi dały się swobodnie zlepić. Uformuj pierożki zlepiając brzegi ciasta.

4.       Gotuj pierożki w osolonym wrzątku, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. W tym czasie na oliwie podsmaż czosnek, dodaj Cirio pomidory w kawałkach, gotuj przez 7-10 min. Posyp świeżą bazylią.

5.       Ugotowane pierożki serwuj na sosie.

 Toretllini z bakłazanem

Więcej inspirujących, włoskich przepisów znajdziesz na stronie www.cirio1856.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *