Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski z ogromną starannością dobierają skład sędziów, którzy będą oceniać uczestników konkursu. Co roku w loży sędziowskiej zasiadają autorytety środowiska gastronomicznego – osoby z bogatym doświadczeniem zawodowym, laureaci prestiżowych konkursów krajowych i międzynarodowych, propagatorzy, mentorzy, działacze na rzecz rozwoju gastronomii.
W tym roku za sędziowskim stołem podczas półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, obok Jeana Bosa, Jarosława Walczyka, Stefana Birka, Sebastiana Krauzowicza i Bożeny Sikoń, zasiądzie również Tomasz Purol – zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2007 roku i Top Chef 2015.
Czy Tomasz Purol będzie surowym sędzią? O tym przekonamy się już podczas półfinału
KPP 2016 – 27 września podczas targów POLAGRA GASTRO.
Kulinarny Puchar Polski 2016 – składniki obowiązkowe
Przygotowania do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski idą pełną parą. Została już oficjalnie zatwierdzona lista produktów, które muszą się znaleźć w półfinałowych i finałowych potrawach.
W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski zadaniem półfinalistów, podobnie jak w roku ubiegłym, będzie przygotowanie przystawki oraz deseru. Produktami obowiązkowymi w tej konkurencji są:
DESER:
– bryndza podhalańska
– miód z Sejneńszczyzny
PRZYSTAWKA:
– gołąb
– oscypek
– szalotka
– wiśnia mrożona
Finaliści Kulinarnego Pucharu Polski 2016 będą musieli wykazać się umiejętnościami przygotowując danie na bazie:
– miecznika
– homara
– śliwki suchlońskiej
– nalewki polskiej.
Tegoroczny zestaw produktów pozostawia duże pole do popisu. Niewątpliwie pozwoli wykazać się uczestnikom KPP nie tylko umiejętnościami technicznymi, ale przede wszystkim fantazją w łączeniu smaków i kreatywnością jeśli chodzi o finalny wygląd dań.
Więcej informacji o konkursie: www.kpp.mtp.pl