Walentynki to świetny moment na okazanie bliskim naszych uczuć.
I choć o relacje warto dbać na co dzień, w tym szczególnym dniu zróbmy to z większym zaangażowaniem.
Śniadanie do łóżka czy romantyczna kolacja we dwoje – zawsze będą na topie!
Marka DIAMANT z tej okazji przygotowała przepyszne TIRAMISU z wiśniami z wykorzystaniem Złocistego Syropu Trzcinowego.
Smak tego deseru zdecydowanie zachwyci podniebienia naszych sympatii.
To idealny pomysł na prezent z okazji zbliżającego się Święta Zakochanych! Pokaż bliskim jak ich kochasz!
TIRAMISU Z WIŚNIAMI
Składniki:
• 200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
• 250g serka typu mascarpone
• 250g śmietanki kremówki
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
• 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
• 100g biszkoptów
• kakao do posypania
Przygotowanie:
Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT, gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć.
Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100g syropu. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka i wstawić do lodówki.
Kawę rozpuścić w szklance w 200ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończyć warstwą kremu, posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.