Od tego miesiąca w Polsce dostępna jest najnowsza, szósta z kolei generacja wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix firmy Vorwerk. Oto jak niemieccy inżynierowie udoskonalili model TM6.
Prototyp urządzenia znanego dziś jako Thermomix pojawił się na rynku w 1961 r. i wywołał rewolucję w kuchni. Ten uniwersalny sprzęt łączył w sobie siedem funkcjonalności (więcej niż jakiekolwiek dotychczas oferowany). Od tego czasu firma Vorwerk (rodzinne niemieckie przedsiębiorstwo założone w 1883 r. ) stale go udoskonala i wprowadza do sprzedaży kolejne wersje. W latach 70. były to urządzenia VM2000 i VM 22000, potem znane już pod nazwą Thermomix modele TM3000, TM21, TM 31. Cieszyły się one dużym zainteresowaniem klientów, ale dopiero innowacyjny Thermomix TM5 spowodował ogromny wzrost popularności marki. Dzięki przepisom dostępnym na dotykowym ekranie wprowadził on bowiem użytkowników w świat cyfrowego gotowania.
20 funkcji w jednym urządzeniu
Thermomix TM6, który światową premierę miał w marcu tego roku kontynuuje tradycje swojego poprzednika, daje jednak szersze pole do kulinarnych popisów. Siedem funkcji z pierwszego urządzenia zostało w nim rozbudowanych do 20. Do tych już znanych i popularnych, jak: mieszanie, miksowanie, rozdrabnianie, wyrabianie ciasta, ubijania, siekanie, ważenie, gotowanie na parze, duszenia oraz emulgowanie) dołączyły tryby: sous-vide, fermentowanie oraz wolne gotowanie. W niektórych przepisach pojawiła się opcja korzystania z wysokich temperatur (ponad 160°C). Dzięki nim od teraz w Thermomiksie każdy, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych, można przyrządzić karmel, zaserwować rodzinie lub znajomym soczyste w środku i zrumienione na wierzchu mięsa, delikatne i pełne wartości odżywczych ryby czy jarzyny, zrobić jogurt lub kimchi, a także przygotować przetwory owocowe.
Żeby było jeszcze łatwiej
Co więcej, gotowanie z nowym Thermomiksem jest tak proste, jak nigdy wcześniej. Efekt ten osiągnięto umieszczając platformę z przepisami Cookidoo bezpośrednio w urządzeniu i integrując ją z nim (w przypadku modelu TM5 do załadowania i ściągnięcia przepisów z potrzebny był dodatkowy element tzw. Cook-Key, teraz wystarczy do tego wi-fi). Model TM6 ma większą pamięć i większy, bardziej intuicyjny w obsłudze dotykowy ekran. Producent wyposażył go również w nowe akcesoria np. osłonę zabezpieczającą przed pryskaniem, a część z nich udoskonalił. Przykładowo kopystka została wykonana z bardziej elastycznego materiału, miarka jest lepiej osadzona w pokrywie, z kolei waga stała się bardziej precyzyjna, bo waży teraz z dokładnością do jednego grama.
Pomocnik, który inspiruje
Urządzenie nie tylko pomaga w gotowaniu, ale też stanowi źródło pomysłów na różnego typu dania. Na wspomnianej już platformy Cookidoo znajduje się ponad 3,3 tys. przepisów w polskiej wersji językowej wraz z zrozumiałą dla każdego (nawet nowicjusza) instrukcją pokazującą jak je krok po kroku przygotować. Z zasobów platformy można korzystać praktycznie w dowolnym miejscu, ściągając specjalną aplikację na urządzenia mobilne, pracującą w systemie iOS oraz – co jest nowością – Android. Do gotowania i rozpoczęcia przygody z urządzeniem Thermomix zachęcają także przygotowywane przez firmę Vorwerk cyklicznie tradycyjne, papierowe książki kucharskie. Właśnie ukazała się najnowsza z nich zatytułowana „Proste przepisy. Pomysły na każdy dzień”.
Premiera na szóstkę
Termomix TM6 kosztuje 5 395 zł brutto. W pakiecie z nim otrzymuje się bezpłatnie 6-miesięczny abonamentem na Cookidoo i książkę kulinarną. Urządzenie można kupić bezpośrednio od przedstawiciela handlowego firmy Vorwerk. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem, zaprasza taką osobę i kilku znajomych lub przyjaciół, aby wspólnie przygotować różne potrawy za pomocą urządzenia. My mieliśmy okazję poznać model TM6 podczas konferencji prasowej, która odbyła się 24 kwietnia w restauracji Szóstka, mieszczącej się w Hotelu Warszawa. Urządzenie przedstawił Wojciech Ćmikiewicz, dyrektor sprzedaży Vorwerk Polska, a jego możliwości w praktyce zaprezentowała Samar Khanafer. Autorka kulinarnego bestsellera „Hummus, za’atar i granaty”, ekspert kuchni bliskowschodnich oraz finalistką III edycji MasterChefa przygotowała za jego pomącą ciasto oraz karmel do brownie, a także pyszny krem ze szparagów z cytrynową nutą. Pomagała jej w tym Katarzyna Sieradz, specjalista ds. przepisów kulinarnych Thermomix.
Więcej informacji na stronie: www.thermomix.pl