Ostatnio, już po raz drugi, mieliśmy okazję wypróbować jak w praktyce działa koncept pod nazwą JustChopped. Przeczytajcie na co zdecydowaliśmy się tym razem oraz jak wybrane przez nas dania wyglądały i smakowały.
JustChooped to, mówiąc w dużym skrócie gotowe zestawy odpowiednią ilość wszystkich produktów potrzebnych do przygotowania w domowym zaciszu potraw, których nie powstydziłaby się niejedna restauracja. Modyfikowane co tydzień menu obejmuje osiem propozycji, z których połowa to nowości, a połowa – najpopularniejsze potrawy z minionych siedmiu dni. Tego, co aktualnie znajduje się w karcie dań JustChopped szukajcie w zakładce Dania w tym tygodniu (http://justchopped.pl/menu).
Ponieważ lubimy ryby zdecydowaliśmy się tym razem zamówić do redakcji Paprykowego dorsza z potato rendang (http://justchopped.pl/meal/paprykowy-dorsz-z-potato-rendang/133). Nietypową kombinacja smaków skusiły nas z kolei Wytrawne pancakes’y z konfiturą wiśniową, chipsami z bekonu i syropem klonowym (http://justchopped.pl/meal/wytrawne-pancakes-z-konfitura-wisniowa-chipsami-z-bekonu-i-syropem-klonowym/131). Każdy z zestawów był przewidziany na dwie osoby. Podobnie jak poprzednio składniki potrzebne do przyrządzenia potraw dotarły do nas w kartonowych pudełkach, które przywiózł kurier.
Słodko-słona piramida
W pierwszym zestawie znajdowały się: mąka pszenna, maślanka, konfitura wiśniowa Manufaktury Cieleśnica, proszek do pieczenia, plastry bekonu oraz syrop klonowym. Postępując zgodnie z dołączonym do zestawu przepisem umieszczonym na zalaminowanej kartce z mąki, maślanki i proszku do pieczenia zrobiliśmy ciasto, a następnie usmażyliśmy dwanaście pancakes’ów. Szczerze – same placuszki były puszyste, ale nijakie. Dopiero gdy przełożyliśmy je chrupiącymi chipsami z boczku i wytrawną konfiturą wiśniową, a potem polaliśmy syropem klonowym otrzymaliśmy zaskakujące w smaku i teksturze słodko-słone danie. Piramida złożona z sześciu takich pancakes’ów z powodzeniem spełni rolę obiadu, ale placuszki można też zaserwować na śniadanie lub kolację.
Dodatków było aż nadto, dlatego konfiturę wiśniową Manufaktury Cieleśnica, słynącej z wyjątkowych przetworów owocowych i warzywnych, mieszanek ziół oraz miodów użyliśmy jeszcze jako dodatku do herbaty. Poza tym może być ona wykorzystywana do ciast, deserów czy na przykład owsianki. Cena zestawu standard dla dwóch osób dorosłych, z którego jak wspomnieliśmy wyszło nam 12 placuszków, a dodatków nawet zostało to 32 zł. Natomiast Family Box przeznaczony dla czterech osób (dwoje dorosłych i dwoje dzieci) kosztuje 61 zł.
Ziemniaki jakich nie jedliście
W drugim zamówione przez nas zestawie, na bazie którego przygotowaliśmy Paprykowego dorsza z potato rendang, poza pochodzącą ze zrównoważonego połowu rybą znajdowały się także: papryczka chilli, mleko kokosowe BIO, korzeń imbiru, cytryna, wędzona papryka, papryka zielona, cytryna, młode ziemniaki, pomidorki koktajlowe, czosnek, kurkuma. Przy czym zarówno dorsz jak i warzywa były pierwszej świeżości. W potrawie tej najbardziej zaskoczył nas sposób przyrządzenia ziemniaków, które gotowało się w mleku z dodatkiem chilli, kurkumy i pomidorów.
Gwarantujemy, że taka ich wersja jest warta spróbowania. Jak się dowiedzieliśmy pochodzi ona z Azji, a dokładniej z Indonezji, która jak widać nie tylko ryżem stoi. W daniu, na które przepis dla serwisu JustChopped podonie jak wszystkie inne przygotował szef kuchni Bartłomiej Kuzianik – laureat II edycji programu TopChef oraz czapki żółtego przewodnika Gault&Millau, potato rendang podawane są z kawałkami pieczonego dorsza „okraszonego” paprykową salsą. Dodatkowym atutem tej propozycji jest jej rozmiar. Ze składników przewidzianych na posiłek dla dwóch osób dorosłych (w cenie 49 zł) otrzymaliśmy dwie pokaźne porcje, którymi do syta najadły się trzy osoby. W ofercie jest też oczywiście większy zestaw przewidziany dla czteroosobowej rodziny w cenie 87 zł.
Polecamy Wam również poprzedni artykuł, w którym szerzej opisaliśmy założenia konceptu JustChopped oraz efekty naszego pierwszego gotowania: http://foodandkitchen.pl/testujemy-zestawy-justchopped/
Jeśli natomiast mieliście już okazję zapoznać się z tym projektem, to pomyślcie nad jego współtworzeniem. Teraz wszyscy fani dobrego jedzenia zaproszeni są do tego, by kupując akcje spółki JustChopped za pośrednictwem platformy crowdfundingowej beesfund.com, stać się jej właścicielami i ambasadorami.
Więcej informacji na stronie: http://justchopped.pl/