Lato kojarzy się z plenerowymi spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi. O tej porze roku na stołach królują owoce sezonowe, kolorowe przekąski oraz lekkie ciasta. Idealną propozycją na deser podczas przyjęcia w ogrodzie czy pikniku na łonie natury jest tarta, na którą przepis podajemy poniżej.
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 90 ml zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 360 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 1 cytryna
- 130 g cukru
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1,5 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, następnie dodaj masło pokrojone na kawałki i ugniataj przez chwilę. Następnie dodaj zimną wodę i ugniataj ciasto, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Uformuj ciasto w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut. W tym czasie rabarbar pokrój w kostkę, a truskawki w ćwiartki. Przesyp do miski dodaj do nich startą skórkę z jednej cytryny. Następnie posyp cukrem i skrobią kukurydzianą, ale nie mieszaj składników ze sobą. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blat oprósz mąką i wyjmij ciasto z lodówki. Podziel je na dwie części – jedną mniejszą, drugą znacznie większą. Większą część rozwałkuj do koła o średnicy ok. 30 cm, a następnie przełóż je na formę do tarty. Wymieszaj nadzienie owocowe z cukrem i skrobią kukurydzianą i umieść je na cieście. Zostaw niewielki odstęp między nadzieniem a brzegiem ciasta. Brzegi zawiń do środka tak, aby zachodziły na nadzienie. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp wierzch tarty. Posmaruj kruszonkę roztopionym masłem i posyp łyżką cukru. Piecz tartę przez około 35-45 minut. Gdy ciasto się zarumieni, oznacza to, że tarta jest już gotowa. Ostudź ją na kratce.
Rada:
Ciasto podawaj w towarzystwie musującego półsłodkiego różowego wina Marani o aromacie poziomek, kompotu truskawkowego i żurawiny.