Lato to czas, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Ich smak wykorzystać można do przepysznych deserów. W towarzystwie migdałów i delikatnego serka mascarpone będą stanowić świetny dodatek do tarty.
- 200 g migdałów tartych BackMit
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml sera mascarpone (schłodzonego)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- mleko
- owoce sezonowe (ok. 500 g)
- cukier puder (opcjonalnie)
Wykonanie:
Budyń gotujemy w połowie porcji mleka zalecanej przez producenta. W ten sposób uzyskamy bardzo gęstą pulpę, którą potem musimy ostudzić. Tarte migdały wysypujemy na dużą, rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając, doprowadzamy do ich lekkiego zbrązowienia. Studzimy. Migdały oraz budyniową pulpę najlepiej jest umieścić na noc w lodówce. najlepiej przez noc w lodówce. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Formujemy je na papierze do pieczenia i obciążamy np. fasolą, ciecierzycą czy przeznaczonymi specjalnie do tego celu kuleczkami. Ciasto pieczemy według zaleceń producenta. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy obciążenie i studzimy ciasto. Ser mascarpone wykładamy do miski, dodajemy pulpę budyniową i ubijamy powoli mikserem, stopniowo zwiększając jego obroty. Do ubitej masy dodajemy tarte migdały i dokładnie mieszamy. Wykładamy na ciasto masę migdałową. Na wierzchu układamy umyte owoce. Tartę serwujemy po schłodzeniu.