pieczywo_Regionalia

Targi Regionalia już w piątek

Już w najbliższy piątek rozpoczną się 5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia. W dniach 22-24 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie na odwiedzających czekać będą regionalne przysmaki z Polski i zagranicy, liczne degustacje, ciekawe prezentacje na temat tradycyjnej żywności oraz konkursy z nagrodami. W ofercie wystawców znajdą się również naturalne kosmetyki, ekologiczne środki czystości oraz wyroby rzemiosła artystycznego i ludowego. Wstęp na targi jest bezpłatny.

Z roku na rok Targi Regionalia spotykają się z coraz większą sympatią warszawiaków i mieszkańców Mazowsza, coraz liczniej są również odwiedzane przez przedstawicieli branży spożywczej. – Przepis na sukces, jakim jest pierwszy okrągły jubileusz Regionaliów, to smak i jakość prezentowanej oferty – mówi Bartosz Sosnowski, wiceprezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska. – Nasi wystawcy podążają za zapotrzebowaniem rynku, a ich oferta wpisuje się w modny dziś trend zdrowego odżywiania – dodaje.

Uroczyste otwarcie jubileuszowych Targów Regionalia odbędzie się w piątek 22 kwietnia o godzinie 11.00.

Kusząca oferta wystawców

Na Targach Regionalia zaprezentowana zostanie żywność tradycyjna, regionalna i ekologiczna. Wszystkie produkty połączy unikalna receptura, często pielęgnowana przez wiele pokoleń. Oprócz regionalnych wyrobów z Polski odwiedzający skosztują specjałów z Argentyny, Australii, Austrii, Grecji, Kanady, Maroka, Turcji, Uzbekistanu, Wielkiej Brytanii i Włoch.

Wśród szerokiego wyboru tradycyjnych wędlin, ryb, wyrobów piekarskich i mleczarskich, regionalnych trunków, naturalnie tłoczonych soków, kawy, herbaty czy miodów znajdą się prawdziwe perełki kulinarne. Potrawy kusić będą nie tylko zapachem i wyglądem, ale i niecodziennym połączeniem składników. Okaże się m.in., że austriackie zioła są świetnym dodatkiem do lemoniady, a cebula doskonałą bazą do dżemów.

Na targach będzie można znaleźć też naturalne kosmetyki, ekologiczne środki czystości oraz wyroby rzemieślnicze. Nie zabraknie także ręcznie robionej biżuterii oraz naturalnych tekstyliów.

Atrakcje na stoiskach

Wystawcy Targów Regionalia zadbają o to, by klienci, również ci najmłodsi, dobrze zapamiętali ich ofertę. Po raz pierwszy zostanie utworzony kącik animacyjny dla dzieci z grami i zabawami edukacyjnymi związanymi z rolnictwem i produktami posiadającymi unijne certyfikaty jakości.

Zwiedzający będą mogli spróbować wyrobów dostępnych na targach i uczestniczyć w procesie ich tworzenia. Na jednym ze stoisk goście przyjrzą się z bliska pracy żaren mielących zboże na mąkę razową do wypiekanego chleba, na innym zaś obejrzą pokazy luzowania gęsiny i skosztują pieczonej gęsi czy świeżo tłoczonych soków. Miłośnicy zdrowej żywności znajdą tu warzywa oraz owoce pochodzące z ekologicznych upraw, a zwolennicy regionalnych trunków dowiedzą się jak profesjonalnie przygotować naturalną nalewkę.

Program merytoryczny

W programie Targów Regionalia znajdą się szkolenia oraz warsztaty skierowane zarówno do klienta biznesowego, jak i indywidualnego. Na spotkaniu z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego omówiony zostanie pierwszy krajowy system certyfikujący żywność regionalną i tradycyjną „Jakość Tradycja”, a także nowa inicjatywa skierowana do branży turystycznej. Słuchacze spróbują też certyfikowanych wyrobów wybranych spośród około 200 zarejestrowanych w tym systemie.

Z kolei na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie działał punkt informacyjny, w którym dostępne będą materiały na temat unijnej certyfikacji produktów. Przedstawiciele ministerstwa przybliżą europejskie systemy jakości żywności: Chronioną Nazwę Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (GTS).


Podczas Targów Regionalia warto zajrzeć na prezentacje poświęcone produktom. O greckich ziołach, ich zastosowaniu w kuchni i medycynie opowie rodowity Grek. Swoje „pięć minut” będą miały również: kawa, czekolada i liście yerba mate. Słuchacze poznają m.in. sposoby przygotowania prezentowanych odmian.

Targi_Regionalia_widok

Zdjęcie ze smakiem

Dla uczestników Targów Regionalia przewidziany jest konkurs na „Najbardziej oryginalne zdjęcie w scenerii targowej”. Aby wziąć udział w konkursie zwiedzający powinien udostępnić do godz. 17.00 w sobotę 23 kwietnia, na swoim profilu na Facebooku, zdjęcie wykonane przez targowego animatora. Wcześniej jednak należy polubić fanpage Targów Regionalia, dołączyć do wydarzenia, a konkursową fotografię pobrać z aplikacji dostępnej na stronie targów. Wręczenie nagród odbędzie w niedzielę o godzinie 12.30. Pięciu zwycięzców otrzyma od organizatora targów, firmy Międzynarodowe Targi Polska, kosze z produktami z oferty wystawców.

Patronaty

5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 zostały objęte honorowymi patronatami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Informacje praktyczne

5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia 2016 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Wydarzenie będzie otwarte piątek w godz. 10.00-17.00, w sobotę 10.00-18.00 i w niedzielę 10.00-16.00. Więcej informacji znajduje się na www.regionalia.com.pl.

Równolegle odbędą się 21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato stanowiące przegląd ofert wakacyjnych i weekendowych w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza jej granicami.

rekodzielo_Regionalia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>