W dniach 1-2 grudnia w warszawskim centrum EXPO XXI przy ul. Prądzyńskiego 12/14 będzie miało miejsce wyjątkowe wydarzenie. Mowo o targach alergii, nietolerancji pokarmowej i produktów „free from” pod nazwą BeFree.
Ta unikatowa w skali kraju impreza organizowana jest po to, by wspierać i pomagać osobom zmagającym się m.in. z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, celiakią, atopią czy nadwrażliwością na chemikalia. Jednak tak naprawdę na targi BeFree powinni udać się wszyscy, którzy chcą prowadzić zdrowy styl życia.
Wydarzenie na miarę czasów
Szeregi alergików rosną z roku na rok. Obok predyspozycji genetycznych, decydują o tym m.in. zmiany klimatu i narastające zanieczyszczenie powietrza, także w rejonach upraw lub hodowli. W rezultacie obserwujemy pogarszającą się jakość żywności, zwłaszcza produktów wysoko przetworzonych. To wszystko powoduje spadek odporności immunologicznej, nie tylko wśród populacji wielkomiejskiej. Produkty codziennego użytku, kosmetyki, środki czystości czy inne wyroby chemii gospodarczej, również stanowią dla nas potencjalne zagrożenie. Na szczęście wzrasta świadomość problemu alergii oraz potrzeby zmiany stylu życia, w tym diety, np. na bezglutenową.
Produkty „wolne od” w pełnej krasie
W tym kontekście, szczególnie ważne jest korzystanie z bezpiecznych produktów, które pozbawione są alergenów i innych składników wywołujących objawy choroby. Niestety dostęp do nich bywa ograniczony, ponadto nie zawsze potrafimy je rozpoznać na sklepowej półce. Odwiedzający w pierwszy weekend grudnia centrum Expo XXI będą mieli okazję zapoznać się z różnorodną ich ofertą, a także je zakupić. Wśród targowych wystawców pojawią się producenci i dystrybutorzy artykułów spożywczych pozbawionych alergenów (w tym laktozy i glutenu) oraz suplementów diety. Ale to nie koniec atrakcji.
Solidna porcja wiedzy i kulinarnych inspiracji
W ramach Akademii Zdrowia BeFree odbędzie się cykl wykładów, pozwalających poszerzyć wiedzę na temat profilaktyki alergii. W strefie pokazów kulinarnych odwiedzający spotkają się z Katarzyną Jankowską, autorką bloga „Mama Alergika Gotuje”, która w trakcie targów podpisywać też będzie swoją najnowszą książkę. Kolejny gość specjalny – Daria Ładocha (ekspert w dziedzinie żywienia oraz trener kulinarny) przeprowadzi pokaz kuchni tajskiej vege i bez alergenów. Z kolei Atelier Smaku, czyli Jola Słomka i Mirek Trymbulak pojawi się na targi wraz ze swoim Food Truckiem, w którym będzie można posmakować wegetariańskich potraw.
Specjaliści na wyciągnięcie ręki
Oprócz ekspozycji produktów bez alergenów, prelekcji ekspertów oraz pokazów kulinarnych na wszystkich odwiedzających targi BeFree czeka strefa konsultacji i badań. Będzie można w niej porozmawiać ze specjalistami z dziedziny alergologii oraz dietetyki np. na temat nawyków żywieniowych, a także odpowiedniej diagnostyki. W strefie „Zdrowie i Uroda”, stworzonej wspólnie z portalem o tej samej nazwie, przekonać się będzie można o tym, że te dwie rzeczy, czyli zdrowie i uroda są ze sobą nierozerwalnie związane.
Organizatorzy targów pamiętali także o dzieciach, dla których stworzyli specjalną przestrzeń, gdzie zapewnione im zostaną liczne zabawy i atrakcje.
Szczegółowy program imprezy na stronie www.targibefree.pl