Tagliatelle z karczochami, pancettą i szafranem

Składniki:

250 g makaronu Malma tagliatelle

0,5 małej cebuli czerwonej

120 g pancetty (suszonego boczka) pokrojonej w kostkę

4 karczochy

20 ml białego wytrawnego wina

0,12 g szafranu

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sól, pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Na gorącej patelni podsmażamy pancettę pokrojoną w paski. Czy z odrobiną oliwy, czy bez – to zależy jak tłusta jest pancetta. Podsmażamy krótko na dużym ogniu, żeby pancetta zrobiła się chrupiąca. Odkładamy pancettę.

Na innej patelni, lub na tej samej podsmażamy na małym ogniu, z odrobiną oliwy z oliwek, drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodajemy białe wino i gotujemy cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. Jeśli na patelni robi się sucho, dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy też boczek, który wcześniej podsmażyliśmy. Lekko solimy i pieprzymy.

Gotujemy tagliatelle w dużym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu bierzemy trochę wody z garnka i rozcieńczamy nią szafran w szklance. Odcedzamy makaron bardzo al dente, najlepiej przekładając go łyżką do makaronu bezpośrednio na patelnię z karczochami i boczkiem. Zwiększamy ogień, dodajemy szafran i mieszamy wszystko razem na ogniu przez minutę, żeby smaki połączyły się ze sobą. Można na koniec dodać świeży tymianek.

Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *