Tagliatelle z karczochami, pancettą i szafranem

Składniki:

250 g makaronu Malma tagliatelle

0,5 małej cebuli czerwonej

120 g pancetty (suszonego boczka) pokrojonej w kostkę

4 karczochy

20 ml białego wytrawnego wina

0,12 g szafranu

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sól, pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Na gorącej patelni podsmażamy pancettę pokrojoną w paski. Czy z odrobiną oliwy, czy bez – to zależy jak tłusta jest pancetta. Podsmażamy krótko na dużym ogniu, żeby pancetta zrobiła się chrupiąca. Odkładamy pancettę.

Na innej patelni, lub na tej samej podsmażamy na małym ogniu, z odrobiną oliwy z oliwek, drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodajemy białe wino i gotujemy cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. Jeśli na patelni robi się sucho, dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy też boczek, który wcześniej podsmażyliśmy. Lekko solimy i pieprzymy.

Gotujemy tagliatelle w dużym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu bierzemy trochę wody z garnka i rozcieńczamy nią szafran w szklance. Odcedzamy makaron bardzo al dente, najlepiej przekładając go łyżką do makaronu bezpośrednio na patelnię z karczochami i boczkiem. Zwiększamy ogień, dodajemy szafran i mieszamy wszystko razem na ogniu przez minutę, żeby smaki połączyły się ze sobą. Można na koniec dodać świeży tymianek.

Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *