Tagliatelle z cukinią i pomidorami

Dziś prezentujemy Wam drugi przepis w ramach nowego cyklu „ODKRYWAMY WŁOSKIE SPECJAŁY”. Polecamy łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, do którego wykorzystaliśmy pomidory w kawałkach marki CIRIO oraz makaron jajeczny marki AGNESI. Ta potrawa idealnie sprawdzi się w upalne dni.

Polpa CIRIO to wyjątkowy produkt o gęstej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Autentyczny smak zamkniętych w puszce warzyw powoduje, że każda potrawa, do której je dodamy staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia. Polpa CIRIO świetnie nadaje się do: klasycznej włoskiej bruschetty, sosów pomidorowych i dań warzywnych.

Le Tagliatelle All’uovo AGNESI to makaron jajeczny, oferowany w ramach

linii Festaiola. Powstaje zgodnie z proporcją 6 jaj na 1 kg mąki, przy czym są to wyłącznie świeże jajka.

Tagliatelle z cukinią i pomidorami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 3-4 porcje:

  • 250 g makaronu tagliatelle AGNESI
  • 400 g pomidorów w kawałkach CIRIO
  • świeża bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • ok. 300 g cukinii
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem soli i oliwy (1 litr wody na 100 g makaronu).

Cukinię obrać i pokroić w małe słupki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i krótko podsmażyć. Dodać pokrojony czosnek i cebulę, a następnie pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną bazylię.

Makaron odcedzić i ułożyć na talerzach. Na środku każdej porcji ułożyć przygotowany sos, posypać parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i ozdobić bazylią.

Wersja z mięsem:

Danie można również przygotować z kawałkami podsmażonego kurczaka lub indyka.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *