SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
- · 1 łyżeczka papryki słodkiej
- · 1 łyżeczka soli
- · ½ łyżeczki tymianku suszonego
- · 2 ząbki czosnku
- · 50 g soku ananasowego, lub zalewy pozostałej po odsączeniu ananasów
- · 40 g białego octu winnego
- · 300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- · 30 g oleju
- · 300 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, sok zachować
- · 400 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych
- · 12 tacos, gotowych (1 opakowanie)
·2 łyżki kolendry, świeżej, drobno pokrojonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do naczynia miksującego wsypać paprykę, sól, tymianek, dodać czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować 20 s/obr. 10. Sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić 4 s/obr. 5, dusić 10 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez założonej miarki 5 min/100°C/obr. 1. Dodać krewetki, gotować bez założonej miarki, 10 min/100°C/obr. 1.
4. Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX
1. Paprykę, sól, tymianek, czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować. Powstały sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.
2. Cebulę posiekać.
3. Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać krewetki, gotować jeszcze przez 20 minut.
4. Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.
Smacznego!