Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka startego czosnku
- 3 łyżki startego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżki płatków chilli
- 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
- 20 śliwek kalifornijskich
- 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sos:
- 4 śliwki kalifornijskie
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 szklaki wody
- 1 łyżka płatków chili
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy
Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.
Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.