Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Składniki:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki płatków chilli
  • 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
  • 20 śliwek kalifornijskich
  • 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie

Sos:

  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 szklaki wody
  • 1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:

Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *