Szaszłyki z kalafiora, tofu, papryki w sosie barbecue

Przepis na Szaszłyki z kalafiora, tofu, papryki w sosie barbecue testowaliśmy podczas warsztatów grillowania Tesco.

Czas: 00:30

Porcje: 3

Trudność: bardzo prosty

Składniki:

  • 1 op. tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 10 różyczek kalafiora

Sos:

  • 100 g dżemu śliwkowego
  • 50 ml soku ananasowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • kawałek startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotuj sos: powidła śliwkowe wymieszaj z sokiem z ananasa, dodaj rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Całość wymieszaj z przyprawami i odstaw na chwilę, aby smaki się wymieszały.

Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do sosu. Kalafior umyj, odetnij liście, podziel na różyczki, każdą różyczkę natnij przy korzeniu i gotuj na parze i ok. 10–15 min. Paprykę umyj i wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w niedużą kostkę. Tofu odcedź, sos pozostaw.

Na patyki do szaszłyków nadziewaj paprykę, kalafior i tofu. Szaszłyki ułóż na tacce do grilla i w trakcie pieczenia polewaj dość często przygotowanym sosem. Piecz, aż warzywa się zarumienią i będą miękkie. Podawaj z ryżem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *