Przepis na Szaszłyki z kalafiora, tofu, papryki w sosie barbecue testowaliśmy podczas warsztatów grillowania Tesco.
Czas: 00:30
Porcje: 3
Trudność: bardzo prosty
Składniki:
- 1 op. tofu
- 1 czerwona papryka
- 10 różyczek kalafiora
Sos:
- 100 g dżemu śliwkowego
- 50 ml soku ananasowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 drobno posiekane szalotki
- kawałek startego imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotuj sos: powidła śliwkowe wymieszaj z sokiem z ananasa, dodaj rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Całość wymieszaj z przyprawami i odstaw na chwilę, aby smaki się wymieszały.
Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do sosu. Kalafior umyj, odetnij liście, podziel na różyczki, każdą różyczkę natnij przy korzeniu i gotuj na parze i ok. 10–15 min. Paprykę umyj i wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w niedużą kostkę. Tofu odcedź, sos pozostaw.
Na patyki do szaszłyków nadziewaj paprykę, kalafior i tofu. Szaszłyki ułóż na tacce do grilla i w trakcie pieczenia polewaj dość często przygotowanym sosem. Piecz, aż warzywa się zarumienią i będą miękkie. Podawaj z ryżem.