Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej znane są w Ameryce Środkowej i Południowej od ponad 4000 lat. Ich dobroczynne właściwości odkryli już Aztekowie i Majowie. Nasiona chia zwiększały odporność, dostarczały energii i pozwalały przetrwać trudy dalekich wypraw. W 900 roku p.n.e. na obszarach dzisiejszego Meksyku traktowane one były jak złoto i stanowiły środek płatniczy. Nie bez przyczyny. Te małe ziarenka to prawdziwe skarby. Ich nazwa pochodzi od azteckiego słowa „chian”, czyli oleisty, a to za sprawą wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega – 3 (pod tym względem nie dorównuje im nawet łosoś atlantycki). Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w żelazo (bogatsze niż szpinak), wapń, białko, fosfor i magnez. Ich spożywanie poprawia wzrok, obniża ciśnienie i wspomaga układ nerwowy. U osób starszych zmniejsza ryzyko zachorowań na demencję. Teraz ich atuty może odkryć każdy. A to za sprawą nowej linii smoothies Enjoy Pure, oferowanej przez firmę Purella Food. W miksach tych nasiona chia zostały połączone z naturalnymi, starannie wyselekcjonowanymi i pełnymi witamin owocami. W zależności od wariantu są to: mango, miechunka peruwiańska lub też kombinacja maliny, ananasa i jabłka. Te zdrowe i wyjątkowo smaczne koktajle dostarczają energii na cały dzień, sprawdzą się jako wartościowa przekąska, mogą też zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Butelki o pojemności 200 ml kosztują ok. 7,00 zł. Warto wspomnieć, że w sprzedaży są też trzy smaki smoothies Enjoy Pure z chlorellą – pochodzącą z Korei Południowej algą zaliczaną do kategorii superfoods.
Producent: Purella Food
Więcej informacji na stronie www.purellafood.pl