przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki (na 15 sztuk):
- 3 pomarańcze
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 żółtka jaj
- 15 kromek chleba tostowego XXL Dan Cake
- 500 g dobrej jakości pasztetu w kawałku
- 1 granat
Dodatkowo:
- foremka w kształcie gwiazdki w dwóch rozmiarach
Wykonanie:
Pomarańcze sparz i osusz. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, a z wszystkich wyciśnij sok. W garnuszku umieść skórkę i sok. Gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu. Na garnku z gotującą się wodą postaw szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski. Przelej do niej syrop z pomarańczy, dodaj masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotuj co jakiś czas mieszając na małym ogniu, aż cukier oraz masło się rozpuszczą i uzyskasz gładką, jednolitą masę. Następnie energicznie mieszając dodaj żółtka i podgrzewaj masę często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut aż zgęstnieje. Masę zdejmij z palnika i wystudzić. Kromki chleba tostowego XXL Dan Cake posmaruj wystudzoną pastą i wykrój w nich gwiazdki za pomocą większej foremki. Pasztet pokrój na centymetrowe plastry i wykrój z nich gwiazdki mniejszą foremką. Gwiazdki z pasztetu ułóż na kanapeczkach z pastą pomarańczową. Udekoruj ziarenkami granatu.