Sylwester ze śródziemnomorskim akcentem

Choć noworoczna zabawa przypada w samym środku zimy, nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć gości przywołując letnie smaki i wspomnienia wakacyjnych imprez. Umożliwią to pasty warzywne Ajvar marki Podravka. 

Przygotowane są zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw pasty nadają potrawą niezwykły, śródziemnomorski charakter. Dzięki kilku wariantom smakowych dają one wiele kulinarnych możliwości. Ajvar Podravka to przede wszystkim doskonały „towarzysz” dla różnego rodzaju mięs (pieczonych, smażonych, duszonych) oraz wędlin. Stanowi także idealny dodatek do ciepłych przekąsek – tostów, ślimaczków z ciasta francuskiego, a nawet… faszerowanych pomidorów. Świetnie sprawdzi się również jak dip serwowany do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, paluszków chlebowych lub nachosów (pasty w różnych wersjach smakowych można podać w oddzielnych miseczkach, by każdy z gości mógł wybrać swoją ulubioną).
Propozycją szybkiej i prostej, a jednocześnie efektownej przekąski w sam raz na sylwestrową imprezę są mięsno-warzywne roladki z tortilli z Ajvarem z cebulką. Na pewno trafią one w gust niejednego gościa i przeniosą go do słonecznej Chorwacji.

Mięsno-warzywne roladki z tortilli z Ajvarem z cebulką Podravka

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 150 g serka śmietankowego
  • 10 dag szynki w plasterkach
  • 4 duże liście sałaty
  • 1 pomidor
  • 3 łyżeczki Ajvaru z cebulką Podravka
  • bazylia

Wykonanie:
Placki tortilli posmaruj grubą warstwą serka, wcześniej wymieszanego z Ajvarem z cebulką marki Podravka. Następnie ułóż liście sałaty, plasterki szynki oraz plastry pomidora i posyp listkami bazylii. Tortillę zwiń ciasno w rulonik i pokrój w około 2 cm plasterki.

Więcej przepisów z wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka można znaleźć na stronie: www.podravka.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *