Sylwester w japońskim klimacie

Sposobów na świętowanie Sylwestra jest mnóstwo. Bale, koncerty, imprezy w klubach, wyjazdy na narty lub do ciepłych krajów. Wiele osób wybiera także spędzenie ostatniej nocy starego roku w domu – własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie – jakie menu przygotować na takie spotkanie?

Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane kuchnią japońską, które sprawdzi się w Sylwestra. Także łosoś w sosie miso wasabi skrzydełka w sosie teriyaki łosoś w sosie miso wasabi to potrawy nie wymagające spędzania mnóstwa czasu w kuchni, można je więc przygotować nawet w trakcie imprezy. Ramen z kurczakiem warto ugotować wcześniej i to w większej ilości, bo będzie jak znalazł kolejnego dnia.

Sushi nigiri ze śledziem

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g ugotowanego ryżu do sushi
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki octu ryżowego np. House of Asia
  • 1 listek nori
  • 1 liść sałaty
  • 2 kawałki marynowanego śledzia
  • 20 g awokado
  • 1/3 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • sól do smaku

Wykonanie:
W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj. Rybę pokrój w plastry o wymiarach 2 centymetry na 4 centymetry. Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami.  Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi. Na ryż nałóż płat ryby i awokado. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska. Udekoruj sushi imbirem.

 

 

Skrzydełka w sosie teriyaki

Czas przygotowania: 25 min.
Składniki (na 4 porcje)

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 150 ml sosu teriyaki np. House of Asia
  • 2 łyżki pasty miso
  • 150 ml wody
  • biały sezam i dymka do posypania

Wykonanie:
Rozgrzej na patelni wodę. Dodaj 2 łyżki miso i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz z sosem teriyaki.
Dodaj skrzydełka i duś przez ok 15 minut odwracając co dwie minuty. W międzyczasie rozgrzej piec do 250°C. Przełóż skrzydełka do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posyp sezamem i dymką.

Łosoś w sosie miso wasabi

Czas przygotowania: 25 min.
Składniki (na 4 porcje)

  • 600 g filetu z łososia podzielonego na 4 części
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu np. House of Asia
  • 1 cebula dymka, posiekana w kawałki po 2 cm
  • 1 limonka

Sos:

  • 2 saszetki pasty miso np. House of Asia
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki białego sezamu, uprażonego
  • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego np. House of Asia
  • 2 łyżeczki pasty wasabi np. House of Asia
  • łyżeczka miodu

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C (góra-dół) lub 180 ˚C (termoobieg). W miseczce połącz wszystkie składniki sosu. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem. Piecz przez 15 minut. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.

Miso Ramen z kurczakiem

Czas przygotowania:  25 minut
Składniki (na 1 porcję):

  • 1/4 opakowania makaronu Ramen np. House of Asia, ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • 1 i 1/2 łyżki pasty miso np. House of Asia
  • 1 boczniak
  • 100 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego np. House of Asia
  • 30 g szpinaku baby
  • 1 łyżeczka cebuli dymki
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki. Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak. Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.

 Po więcej przepisów zapraszamy na stronę:

Home

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *