Świętujemy Dzień Dziecka

1 czerwca to dzień wszystkich dzieci. By na długo pozostał w pamięci pociech warto przygotować dla nich coś specjalnego. Kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland to propozycja na tę okazję idealna.

Co sprawi dzieciom radość? Na pewno słodkie i kolorowe przekąski. Kruche ciasteczka w formie lizaków, oblane domowym lukrem z serka kremowego Hochland i ozdobione kolorową posypką to świetna propozycja dla małych łasuchów. Przewiązane wstążeczką mogą być też kreatywnym dodatkiem do prezentu.

Kruche ciasteczka à la lizaki

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 1 bloczek sera kremowego śmietankowego Hochland
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kolorowe drobinki cukrowe

Na lukier:

  • 1/2 bloczka serka kremowego śmietankowego Hochland
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka (za wyjątkiem drobinek) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek i układamy na papierze do pieczenia (w odstępach). Pieczemy 14 minut w temperaturze 190°C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *