1 czerwca to dzień wszystkich dzieci. By na długo pozostał w pamięci pociech warto przygotować dla nich coś specjalnego. Kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland to propozycja na tę okazję idealna.
Co sprawi dzieciom radość? Na pewno słodkie i kolorowe przekąski. Kruche ciasteczka w formie lizaków, oblane domowym lukrem z serka kremowego Hochland i ozdobione kolorową posypką to świetna propozycja dla małych łasuchów. Przewiązane wstążeczką mogą być też kreatywnym dodatkiem do prezentu.
Kruche ciasteczka à la lizaki
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 bloczek sera kremowego śmietankowego Hochland
- 150 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kolorowe drobinki cukrowe
Na lukier:
- 1/2 bloczka serka kremowego śmietankowego Hochland
- 1 łyżka soku z cytryny
- 130 g cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka (za wyjątkiem drobinek) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek i układamy na papierze do pieczenia (w odstępach). Pieczemy 14 minut w temperaturze 190°C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.