Święto wykwintnej kuchni francuskiej w Food Art Gallery

Croissanty, doskonałe sery i wina – najczęściej z tym kojarzy nam się kuchnia francuska. Jednak to nie jedyne smaki, jakie oferuje Francja, słynąca na całym świecie z wykwintnych dań. Nie bez powodu kraj ten nazywany jest kolebką sztuki kulinarnej. Będzie się można o tym przekonać już 22 marca we wrocławskiej restauracji Food Art Gallery, podczas wydarzenia Goût de France.

Każdy wielbiciel znakomitego jedzenia z pewnością przyzna, że kuchnia francuska nie ma sobie równych na świecie. Nigdzie indziej nie znajdzie się takiego bogactwa i różnorodności smaków. Francuska kuchnia to również pyszne desery, jak crème brûlée czy charakterystyczne kolorowe ciasteczka zwane makaronikami. To właśnie z Francji wywodzi się kultura kuchni wysokiej, tzw. haute cuisine. Obecnie króluje jej współczesna, bardziej przystępna wersja – nouvelle cuisine – która nie ustępuje jednak w elegancji i bogactwie smaków swojej poprzedniczce. „Nowa kuchnia francuska” opiera się na lekkich i zdrowych daniach z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Nie bez znaczenia jest również estetyczny sposób podawania potraw.

Kuchnia francuska jak żadna inna oferuje nieograniczone wręcz możliwości w kreowaniu dań czy różnorodność technik kulinarnych. To właśnie od mistrzowskich szefów kuchni z Francji już od stuleci czerpią pełnymi garściami kuchnie innych krajów europejskich – mówi Anna Gendaj, właścicielka wrocławskiej restauracji Food Art Gallery. – Jednak kuchnia francuska to nie tylko wykwintne dania, lecz również szeroko pojęta kultura wokół stołu, jak estetycznie podane potrawy czy celebrowanie posiłków w rodzinnym gronie. Francuzi potrafią czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania i spożywania posiłków. My, Polacy, dopiero się tego uczymy.

Ta idea przyświecała właśnie twórcom projektu Goût de France. Jest to święto kuchni francuskiej, przeprowadzone z inicjatywy słynnego szefa kuchni Alaina Ducasse’a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Projekt ma na celu promowanie takich wartości francuskiej gastronomii, jak dążenie do perfekcji, umiejętność miłego spędzania wspólnego czasu i dzielenie się tym, co mamy najlepszego. W tegorocznej edycji bierze udział ponad 1500 restauracji z całego świata. Podczas Goût de France szefowie kuchni na 5 kontynentach połączą swoje siły w promocji kuchni francuskiej i zaserwują specjalne francuskie menu. W projekt zaangażowała się również wrocławska restauracja Food Art Gallery, której specjalnością są właśnie dania inspirowane kuchnią francuską.

22 marca, w ramach projektu Goût de France, w Food Art Gallery zostanie zaserwowane specjalne menu. Będzie to okazja, aby skosztować takich specjałów jak kaczka a l’orange czy polędwica wołowa ze ślimakami. Nie zabraknie także selekcji najlepszych francuskich serów, jak i deserów: fondanta czekoladowego i tarty cytrynowej.

Projekt Goût de France to wartościowa inicjatywa przybliżająca francuski styl życia i produkty regionalne oraz promująca Francję jako kierunek turystyczny. Gastronomia jest bowiem jedną z głównych atrakcji turystycznych tego kraju. Goût de France stwarza możliwość skosztowania kuchni francuskiej w najlepszym wydaniu – bez konieczności wyjazdu za granicę.

DSC05312 DSC_0523 DSC_0346

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *