Czy menu przygotowywane na wigilijną kolację albo imprezę sylwestrową zawsze musi być takie samo? A może by je nieco zmodyfikować i odświeżyć, wprowadzając do niego orientalne akcenty? Jak to zrobić podpowiada Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu.
Obchody świąt Bożego Narodzenia niemal na całym świecie wiążą się z wyjątkowa, unikalną dla danej kultury tradycją kulinarną. Na polskich, wigilijnych stołach od wieków króluje karp, barszcz z uszkami czy pierogi. Amerykanie nie wyobrażają sobie tych szczególnych dni bez tradycyjnego indyka, a Włosi bez słynnej babki Panettone. Często świąteczne specjały podawane są również w trakcie spotkań organizowanych na powitanie Nowego Roku. Oto cztery kulinarne inspiracje, dzięki którym Boże Narodzenie nabierze niepowtarzalnego smaku a sylwestrowa impreza na długo zapadnie gościom w pamięci.
Polski łosoś zamiast karpia
Karp to ryba, która w okresie świątecznym bije rekordy popularności i serwowana jest na wiele sposobów. Zamiast niej w menu może jednak pojawić się łosoś i to wcale nie norweski, ale jurajski, pochodzący z naszej rodzimej, ale stanowiącej unikat w skali świata hodowli. Prowadzona jest ona w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu. Z względu na fakt, że ryby nie mają kontaktu z otwartym akwenem nie są zanieczyszczone toksynami, a ich mięso cechuje najwyższa jakość i wyborny, naturalna smak. Doskonale więc nadaje się do sushi, w którym takie surowce to podstawa. Sushi z polskim łososiem to ciekawa, a także zdrowsza alternatywa dla wielu tradycyjnych dań wigilijnych. Dobrą okazją by je przygotować będzie też spotkanie z okazji nadejścia Nowego Roku.
Pierogi tak, ale z hummusem
Kolejnym wigilijnym szlagierem są pierogi. W miejsce ich tradycyjnej kapuściano-grzybowej na stole może się pojawić wersja tego dania inspirowana Bliskim Wschodem, czyli pierogi z farszem w postaci hummusu. Idealnie gładka, wyrazista w smaku pasta na bazie ciecierzycy szturmem zdobyła europejskie rynki gastronomiczne, stanowiąc uniwersalny dodatek do dań wegańskich. W połączeniu z perfekcyjnie wyrobionym ciastem ma wszelkie szanse stać się przekąskowym przebojem w trakcie świąt oraz Sylwestra.
Daktyle i sezam do wypieków
Bożego Narodzenie niezmiennie kojarzy się też z ciastami, których zapach unosi się w całym domu. Dla wszystkich amatorów pieczenia to doskonały moment na eksperymentowanie i odkrywanie nowych smaków. Konkurencją dla klasycznej strucli z makiem może być strucla daktylowa z bakaliami, przygotowaną bez pieczenia. Jako dodatku do świątecznych wypieków możemy też użyć pasty tahini uzyskiwanej z nasion sezamu, która sprawdzi się na przykład w roli kremu.
Alternatywa dla barszczu i grzybowej
Zupa rybna to w polskim menu wigilijnym pozycja nie tak popularna jak barszcz z uszkami czy zupa grzybowa. Warto więc przywrócić ją do łask. Zamiast tradycyjnej jej wersji z dorszem, liściem laurowym i zielem angielski, proponujemy jednak przyrządzić tajską zupę Tom Yum z krewetkami, liśćmi kaffir i kawałkami imbiru. Jest danie pełne kontrastów, bowiem ostre papryczki chilli łączą się z kwaśną limonką i słodkim cukrem trzcinowym. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. We wszystkie niezbędne składniki zaopatrzyć się można w sklepach oferujących produkty z różnych stron świata.
Japonia na wrocławskiej starówce
Artur Gos – autor powyższych inspiracji, na co dzień urzęduje w jednej z najbardziej cenionych wrocławskich restauracji sushi. Przez ponad 10 lat działania tamtejszy Sakana Sushi Bar zbudowała wokół siebie społeczność gości ceniących sobie produkty najwyższej jakości i oryginalne, japońskie smaki. Jeśli więc kiedyś odwiedzicie stolicę Dolnego Śląska, to koniecznie do niego zajrzycie.
Więcej informacji o lokalu można znaleźć pod adresem: www.sakana.pl/pl/sakana-wroclaw/