Składniki:
- 1kg schabu
- 100g suszonych śliwek
- 100g moreli
- 100g orzechów włoskich
- Pół kostki miękkiego masła i bułka tarta
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego Podravka
- 50ml oliwy
- 3 łyżeczki Vegety do mięs
Sposób przygotowania:
Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z drobno pokruszonymi orzechami. Dodajemy masło, bułkę tartą i mieszamy. Schab nacinamy wzdłuż, pośrodku długiego boku na wysokości 1/3, zachowując ok. 2cm nierozciętego marginesu, rozkładamy jak książkę i nacinamy w drugą stronę. Rozbijamy tłuczkiem. Mieszamy oliwę, Vegetę do mięs i miód. Smarujemy mięso z obu stron. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, następnie nakładamy farsz, zawijamy roladę i zawijamy ciasno folią aluminiową. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.