Natka pietruszki jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia odporność. Ma też właściwości antyseptyczne, co pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego i moczowego. Dodatkowo stanowi źródło witamin A i K, betakarotenu oraz żelaza, potasu, wapnia i kwasu foliowy. Dlatego warto żeby była obecna w codziennej diecie. W sezonie najlepiej używać świeżej natki, a poza nim postawić na suszoną, której kilka łyżeczek stanowi odpowiednik dużego pęczka. W sprzedaży od niedawna dostępna jest taka właśnie nać pietruszki marki Zdrowe Pola, której każde 200 g powstaje z 2 kg świeżej pietruszki. Jest to w stu procentach polska superżywność. Wszystkie etapy procesu jej „wytwarzania” – od planowania upraw i pozyskiwania surowca, przez suszenie, aż po badania i pakowanie – mają miejsce w kraju. Zielona nać pietruszki świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, jogurtów, a także składnik dressingów do sałatek czy owocowych i warzywnych koktajli (poniżej zamieszczamy przepis na jeden z nich). Podobnie jak inne produkty marki Zdrowe Pola można ją kupić w drogeriach sieci Rossmann i wybranych supermarketach Carrefour. Cena: 12,99 zł za opakowanie 200 g.
Producent: Joyfood
Więcej informacji na stronach www.joyfood.pl i www.zdrowepola.pl
Koktajl „Wiosenne pobudzenie”
Składniki (na 500 ml):
- 1 czubata łyżeczka Zielonej Naci Pietruszki Zdrowe Pola
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 duży banan
- ½ szklanki ananasa
- ½ szklanki mango
- sok z połówki cytryny
- świeży imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Do blendera wlej sok jabłkowy, wsyp Zieloną Nać Pietruszki, zetrzyj imbir i dorzuć pozostałe składniki. Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Koktajl „Zielona wiosna”
Składniki (na 500 ml):
- 1 czubata łyżeczka Zielonej Naci Pietruszki Zdrowe Pola
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka ananasa
- 1 duży banan
- garść szpinaku
Sposób przygotowania:
Do blendera wlej sok jabłkowy, wsyp Zieloną Nać Pietruszki i dorzuć pozostałe składniki. Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.