Pyłek kwiatowy to bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych i odżywczych produktów roślinnych. Nie mogło go więc zabraknąć w ofercie marki Zdrowe Pola, która stworzona została by dostarczać nam w 100 procentach naturalną superżywność z Polski rodem.
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze powstające w pylnikach roślin nasiennych w postaci drobnych ziaren. Stanowi podstawowy pokarm pszczół, ale jest też bardzo wskazany dla ludzi, a to ze względu na bardzo bogaty skład (stwierdzono w nim 250, a wg niektórych źródeł 450 różnych składników). Pyłek kwiatowy idealnie uzupełnia codzienną dietę m.in. w aminokwasy, lipidy (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy (m.in. A, B2, E), makro i mikroelementy takie jak: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan, krzem. Firma Joyfood (właściciel marki Zdrowe Pola) pozyskuje go z najlepszych i najczystszych upraw w kraju, dzięki czemu produkt cechuje wysoka jakość i parametry żywieniowe. Opakowanie ze strunowym zamknięciem zawierające 200 g pyłku kosztuje 21,99 zł, a kupić go można w drogeriach Rossmann oraz w wybranych supermarketach Carrefour.
Pszczoły wiedzą co dobre
Pyłek kwiatowy posiada cały szereg prozdrowotnych właściwości. Liczne, potwierdzone, badania medyczne wykazały, że:
- obniża zawartość cholesterolu we krwi;
- hamuje zmiany miażdżycowe;
- osłania i odtruwa tkankę wątrobową;
- poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
- wzmaga wydzielanie soków trawiennych, a także niektórych hormonów (testosteronu, insuliny, tyroksyny);
- wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych;
- działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo;
- podwyższa naturalną odporność organizmu;
- poprawia krążenie obwodowe;
- reguluje ciśnienie;
- korzystnie wpływa na koncentrację, pamięć i i narząd wzroku;
- działa uspokajająco;
- zmniejsza dolegliwości bólowe;
- zapobiega niedokrwistości.
Z czym to się je?
Pyłek kwiatowy idealnie komponuje się z jogurtem i sokami owocowymi. Można go dodawać do owsianki, koktajli, deserów czy naleśników. Świetnie sprawdza się także w wypiekach. Dodany do chlebka bananowego, na który przepis podajemy poniżej, fajnie „podkręci” jego smak.
Chlebek bananowy z pyłkiem kwiatowym Zdrowe Pola
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 1 szklanka oleju kokosowego
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki pyłku kwiatowego Zdrowe Pola
Wykonanie:
Banany pokrój i rozgnieć widelcem (nie musisz ich rozdrabniać na gładką masę, jeśli zostawisz większe kawałki smak bananów będzie bardziej wyczuwalny). Dodawaj po kolei: jajko, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, pyłek kwiatowy, ksylitol i cynamon. Na koniec wlej delikatnie podgrzany olej kokosowy i wymieszaj łopatką. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C.
Więcej informacji o pyłku kwiatowym oraz innych produktach marki Zdrowa Pola na stronie www.zdrowepola.pl