Superfood ukryty w kwiatach

Pyłek kwiatowy to bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych i odżywczych produktów roślinnych. Nie mogło go więc zabraknąć w ofercie marki Zdrowe Pola, która stworzona została by dostarczać nam w 100 procentach naturalną superżywność z Polski rodem.

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze powstające w pylnikach roślin nasiennych w postaci drobnych ziaren. Stanowi podstawowy pokarm pszczół, ale jest też bardzo wskazany dla ludzi, a to ze względu na bardzo bogaty skład (stwierdzono w nim 250, a wg niektórych źródeł 450 różnych składników). Pyłek kwiatowy idealnie uzupełnia codzienną dietę m.in. w aminokwasy, lipidy (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy (m.in. A, B2, E), makro i mikroelementy takie jak: wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan, krzem. Firma Joyfood (właściciel marki Zdrowe Pola) pozyskuje go z najlepszych i najczystszych upraw w kraju, dzięki czemu produkt cechuje wysoka jakość i parametry żywieniowe. Opakowanie ze strunowym zamknięciem zawierające 200 g pyłku kosztuje 21,99 zł, a kupić go można w drogeriach Rossmann oraz w wybranych supermarketach Carrefour.

Pszczoły wiedzą co dobre
Pyłek kwiatowy posiada cały szereg prozdrowotnych właściwości. Liczne, potwierdzone, badania medyczne wykazały, że:

  • obniża zawartość cholesterolu we krwi;
  • hamuje zmiany miażdżycowe;
  • osłania i odtruwa tkankę wątrobową;
  • poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
  • wzmaga wydzielanie soków trawiennych, a także niektórych hormonów (testosteronu, insuliny, tyroksyny);
  • wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych;
  • działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo;
  • podwyższa naturalną odporność organizmu;
  • poprawia krążenie obwodowe;
  • reguluje ciśnienie;
  • korzystnie wpływa na koncentrację, pamięć i i narząd wzroku;
  • działa uspokajająco;
  • zmniejsza dolegliwości bólowe;
  • zapobiega niedokrwistości.

Z czym to się je?
Pyłek kwiatowy idealnie komponuje się z jogurtem i sokami owocowymi. Można go dodawać do owsianki, koktajli, deserów czy naleśników. Świetnie sprawdza się także w wypiekach. Dodany do chlebka bananowego, na który przepis podajemy poniżej, fajnie „podkręci” jego smak.

Chlebek bananowy z pyłkiem kwiatowym Zdrowe Pola

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki pyłku kwiatowego Zdrowe Pola

Wykonanie:
Banany pokrój i rozgnieć widelcem (nie musisz ich rozdrabniać na gładką masę, jeśli zostawisz większe kawałki smak bananów będzie bardziej wyczuwalny). Dodawaj po kolei: jajko, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, pyłek kwiatowy, ksylitol i cynamon. Na koniec wlej delikatnie podgrzany olej kokosowy i wymieszaj łopatką. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C.

Więcej informacji o pyłku kwiatowym oraz innych produktach marki Zdrowa Pola na stronie www.zdrowepola.pl

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *