„Straszne” przekąski w sam raz na Halloween

Obowiązkowymi elementami każdej imprezy halloweenowej są tematyczne stroje oraz dopasowane menu. Jak się okazuje przygotowanie przekąsek, które swoim wyglądem doskonale wpiszą się w klimat takiej imprezy nie zajmuje wcale więcej czasu niż przyrządzenie standardowych. Wystarczy odrobina pomysłowości…

Tradycyjna pizza, burgery czy babeczki mogą nabrać zupełnie nowego wyglądu jeśli odpowiednio je udekorujemy. Poniżej znajdziecie przepisy na to jak zamienić je ze standardowych w „straszne”, a więc idealne na halloweenowy stół. Przygotowali je eksperci pracujący dla marki Sandra.

Pizza z duchami

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka soli

Dodatki:

  • pomidory z puszki marki Sandra
  • czosnek
  • salami
  • ser żółty
  • tarta mozzarella
  • czarne oliwki
  • sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy i dokładnie wyrabiamy. Pomidory blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy startym czosnkiem oraz przyprawami do smaku. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos. Kładziemy plasterki salami, posypujemy tartą mozzarellą. Z sera żółtego układamy na pizzy kształt duszków (nie musimy robić tego dokładnie, ser po rozpuszczeniu zaokrągli swój kształt). Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się brzegów pizzy. Z oliwek wykonujemy pająki – kilka oliwek kroimy w pół plasterki i dokładamy do całych, aby utworzyły nóżki pająków. Z oliwek wykonujemy również oczy i usta duszków. Kilka minut przed końcem pieczenia dokładamy na pizzę wykonane ozdoby.

Potworne burgery

Składniki na kotlety:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu worcester
  • sól, pieprz

Dodatki do burgera:

  • bułka poznańska
  • ogórki konserwowe marki Sandra
  • pomidor
  • ketchup
  • ser żółty
  • oliwki nadziewane papryką

Przygotowanie:
Mięso mieszamy ze startym czosnkiem, natką, sosem i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na patelni do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. Bułki przekrawamy na pół. Kładziemy plasterek pomidora, następnie kotleta. Na jednym brzegu sera żółtego wykrawamy ząbki, ogórka kroimy na długie plastry. Na kotlecie kładziemy plaster ogórka tak, aby wystawał poza bułkę, a na nim układamy ser z ząbkami. Polewamy wszystko ketchupem i przykrywamy połową bułki. Na wykałaczki nabijamy oliwki, które wbijamy w górę bułki.

Babeczki Baby Jagi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru (do babeczek)
  • ½ szklanki mandarynek z puszki marki Sandra
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • gotowe ozdoby z masy cukrowej (np. kapelusze czarownicy)
  • czarne kulki cukrowe
  • 250 g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 600 g cukru pudru (do kremu)
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Jajka ucieramy ze szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy rozpuszczone masło, zblendowane mandarynki i cynamon. Dodajemy do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wypełniamy masą kokilki i pieczemy ok. 25 minut. Żeby wykonać krem mieszamy masło z wanilią i stopniowo dodawanym cukrem. Dodajemy mleko i miksujemy do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy barwnik spożywczy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ostygnięte babeczki. Przed podaniem zdobimy kulkami i figurkami z masy cukrowej.


Producentem przetworów z owoców i warzyw marki Sandra jest firma Levant Foods.
Więcej informacji na ich temat można znaleźć na stronie: www.levant.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *