Jesienna pogoda w tym roku zaczęła się wyjątkowo wcześnie, więc szybko musieliśmy zmienić letnie sukienki i sandałki na swetry i kalosze, a owocowe koktajle na gorącą herbatę z miodem. Rozpoczynamy walkę z jesienną chandrą, a pomocne są w tym różne smakołyki. Co podjadać, by mieć dobry nastrój, nawet gdy za oknem słota?
Herbata ze słodkościami – dla dorosłych i dla dzieci
Narodowy napój Brytyjczyków jest także uwielbiany przez nas w Polsce. Nie ma nic lepszego niż filiżanka gorącej herbaty po powrocie do domu, kiedy na dworze pada i wieje. Jednak, aby jeszcze bardziej poprawić sobie nastrój, warto przygotować do niej pasującą przekąskę. Co wybrać? Najlepszy będzie kawałek domowego ciasta, np. drożdżowego lub zwykły murzynek, który uwielbiają także dzieciaki. Gdy jednak nie masz czasu na pieczenie, sięgnij po słodkie paluchy np. te od Stema Polska z miodem i orzechami lub sezamem. Idealnie komponują się z herbatą z powodzeniem zastępując pełne cukru ciastka ze sklepu.
Jesienne guilty pleasure – gorąca czekolada
Każdy z nas jest w stanie wybaczyć jesieni kapryśną pogodę, bo wiemy, że nadchodzi czas, kiedy możemy usiąść pod ciepłym kocem z dobrą książką i kubkiem gorącej czekolady. Oczywiście z ilością tego napoju musimy uważać (ach te kalorie!), pamiętajmy jednak, że czekoladę możemy zamienić na pyszne i zdrowe kakao, które uwielbiają także dzieciaki. Na przekąskę zaś wybierzmy pierniki lub paluszki BIO lub bez-E, tym razem w wersji z orkiszem, by zrównoważyć słodycz napoju. Na taki podwieczorek na pewno będziesz czekać cały dzień!
Desery z owocowymi konfiturami
Nadszedł czas na wykorzystanie dżemów i konfitur, które przygotowałaś latem. Bardzo prosty, ale pyszny i efektowny deser, który możesz przyrządzić błyskawicznie dla dzieci lub gdy zaskoczą cię niespodziewani goście. Wystarczą tylko trzy składniki: jogurt naturalny, ulubiona konfitura i paluszki Stema Polska w wersji słodkiej. Do pucharku wyłóż jogurt, a następnie konfiturę np. truskawkową (nie mieszaj mocno całości, jogurt i dżem mają jedynie na siebie nachodzić). Górę posyp pokruszonymi paluszkami z makiem, sezamem lub z miodem i orzechami. Taki deser jest zdrowy, niezwykle prosty i pyszny!
Stema Polska (dawniej Manless 1995) to Polska firma mająca w ofercie największy wybór paluszków grubych, cienkich, słodkich i wytrawnych. Paluszki wypiekane są z naturalnych składników, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową przekąską. Stema Polska uzyskała certyfikat BIO i tym samym, jako jedyna w Polsce, rozpoczęła produkcję paluszków ekologicznych. Zakład produkcyjny znajduje się na Mazowszu, w Nowej Pułapinie (Baranów). W swojej ofercie ma m.in. ponadczasowe paluszki z sezamem, które wprowadzili w Polsce jako pierwsi.