Codzienne życie nie rozpieszcza nas nadmiarem wolnego czasu. Dlatego poszukujemy przepisów na szybkie i pożywne dania na bazie ryżu, kasz czy makaronów, które można wzbogacić przepysznym sosem i warzywami.
Do takich propozycji zalicza się makaron, na który przepis zaczerpnięty został z kuchni śródziemnomorskiej. W głównej roli występują w nim owoce morza. Jednak dla podkreślenia wyjątkowego smaku dania, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika – Vegety bez dodatku glutaminianu sodu.
Spaghetti z owocami morza
Składniki:
- 500 g spaghetti Podravka
- 600 g mieszanki owoców morza
- 500 g pomidorów krojonych Podravka
- 1 cebula
- 150 ml białego wina
- 1 łyżka Vegety bez dodatku glutaminianu sodu
- granulowany czosnek
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać owoce morza, Vegetę bez dodatku glutaminianu sodu i krótko smażyć. Całość zalać winem, delikatnie wymieszać i dusić, aż część alkoholu odparuje. Następnie dodać pomidory krojone, czosnek i wymieszać. Na koniec dodać spaghetti i krótko gotować (ok. 5 minut).
Warto wiedzieć
Vegeta jest ikoną kategorii przypraw uniwersalnych i liderem wartościowym sprzedaży już od 60 lat. Nowy jej wariant – Vegeta bez dodatku glutaminianu sodu – ma unikalną formułę, która zapewnia przygotowywanym daniom takie same walory smakowe jak tradycyjne wydanie tej kultowej przyprawy (co zostało potwierdzone licznymi badaniami konsumenckimi), ale posiada zdrowszy skład. Produkt dostępny jest w szerokiej w sprzedaży w dwóch gramaturach 180 g oraz 450 g.
Producent: Podravka
Więcej informacji na stronie: www.vegeta.pl