Sprawdzone patenty na domowe przetwory

Dżemy, powidła i konfitury doskonale czują się nie tylko w towarzystwie pieczywa. Sprawdzają się także jako dodatek do deserów, naleśników, ciast czy nawet mięs. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są te przygotowane własnoręcznie, z czego niestety wiele osób rezygnuje obawiając się, że wymaga to wielu godzin ciężkiej pracy. Tymczasem można ją sobie znacznie uprościć.

Domowe przetwory, w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników, nie zawierają substancji konserwujących i szkodliwej „chemii”.  Czysty skład to często jednak za mało, by zdecydować się na ich własnoręczną produkcję, zwłaszcza że kojarzy się ona z mnóstwem wysiłku i bałaganem w kuchni.

Ekspresowe drylowanie
Do robienia domowych dżemów, konfitur czy powideł wiele osób zniechęca się już na samym początku, czyli w momencie, kiedy wyobrazi sobie konieczność usunięcia pestek z kilku lub kilkunastu kilogramów wiśni czy śliwek. Ale ten problem skutecznie rozwiąże dobra, dobrana do rodzaju owoców drylownica, z której pomocą proces ten będzie przebiegał znacznie szybciej i sprawniej. Może ona być prosta, albo bardziej zaawansowana w budowie. Szeroki ich wybór znajdziecie w ofercie marki Leifheit.

Automat do wiśni i śliwek
Producent ten ma w portfolio m.in. automatyczne drylownice, z których jedna przeznaczona jest do śliwek, a druga do wiśni. Obie działają na tej samej zasadzie. Po  wsypaniu owoców do specjalnej tuby drylującej i naciśnięciu dźwigni nóż ze stali szlachetnej usuwa z nich pestki, które wpadają do specjalnego pojemnika, a precyzyjnie oddzielony (nie zmiażdżony) miąższ – do podstawionej miski. Nic (ani dłonie, ani kuchnia) się przy tym nie brudzi. Obie drylownice są obecnie dostępne w promocyjnych cenach: 49,50 zł za model do wiśni oraz 59,50 zł za model do śliwek (ich ceny regularne wynoszą odpowiednio: 99 i 119 zł).

Szarlotka? Czemu nie!
W ofercie marki Leifheit jest także niewielka, poręczna drylownica do jabłek – niezbędna gdy chcemy przygotować np. szarlotkę, albo przetwory na bazie, co wymaga wcześniejszego pozbycia się z nich niechcianych fragmentów. Po rozchyleniu uchwytu urządzenia, otwiera się wycinak o ostrych ząbkowanych krawędziach, z którego pomocą można łatwo usunąć gniazda nasienne nie tylko z jabłek, ale także z twardych gruszek. Teraz pozostaje już tylko pokroić miąższ na niewielkie fragmenty i gotowe. Ten model drylownicy można obecnie kupić za 17,50 zł (poza promocją kosztuje on 35 zł).

Słoiki podstawą wekowania
Przygotowując przetwory często głowimy się jak zabezpieczyć je przed niekorzystnym działaniem bakterii, pleśni i grzybów, tak, aby przetrwały całą zimę. Istnieje na to proste rozwiązanie – wekowanie. To skuteczny, tani i bardzo prosty sposób, aby na długo zachować smak świeżych owoców. Do wekowania potrzebny są tylko garnek, gorąca woda i porządne słoiki np. te firmy Leifheit. Zapewniają one domowym przetworom trwałość, a do tego bardzo efektownie wyglądają. Słoiki tej marki różnią się pojemnością, kształtem, rodzajem zamknięcia oraz kolorem użytego do ich produkcji szkła. Ich ceny mieszczą się w przedziale od 5 do 29 zł.

Wszystkie produkty marki Leifheit objęte są trzyletnią gwarancją. Z pełną ich ofertą można zapoznać się na stronie: www.leifheitsklep.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *