Filet z kurczaka z papryką i pierogi z gęsiną – to zwycięzcy trzynastej edycji konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw.
Celem konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, wytwarzanych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Konkurs ma też wskazywać konsumentom, które artykuły spośród szerokiej oferty dostępnej na rynku warto wybrać. Producentom żywności daje on z kolei możliwość promocji oraz dotarcia do nowych odbiorców. W tegorocznej rywalizacji uczestniczyło dwanaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury dwadzieścia jeden produktów oraz sześć hotelowych restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych), które przygotowały łącznie piętnaście potraw. Znalazły się wśród nich takie przysmaki jak: zupa z suszonych grzybów z kluskami lanymi, pierś kaczki marynowana w miodzie, kiełbaski koktajlowe z papryką, placek drożdżowy ze śliwkami, chleb szlachecki z maślanką oraz placki z pasternaka z gulaszem z dzika i marynowaną cukinią.
Tego warto spróbować
Komisja konkursowa wyłoniła łącznie sześciu laureatów (po trzech najlepszych w dwóch kategoriach). I tak jeśli chodzi o zakłady przetwórcze, to pierwsze miejsce przypadło w udziale Przedsiębiorstwu Drobiarskiemu Drobex z Bydgoszczy, nagrodzonemu za filet z piersi kurczaka w posypce z papryką. Miejsce drugie zajęła firma Henkell Freixenet Polska z Torunia, uhonorowana za produkt Dalkowski Wódka Jarzębinowa. Miejsce trzecie zaś toruńska piekarnia U Dziadka za sernik domowy. W przypadku propozycji zgłoszonych przez restauracje hotelowe, to jury do gustu najbardziej przypadły kolejno: pierogi z gęsiną toruńskiego oddziału Cukierni Sowa, zupa z suszonych grzybów z kluskami lanymi wykonana przez uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu (powiat włocławski) oraz gruziński placek Kubdari z Piekarni Gruzińskiej Puri w Toruniu.
Promocja w Berlinie
Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki, które zostały im uroczyście wręczone w czwartek 24 października w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu. W nagrodę będą też oni mieli możliwość promowania swoich produktów i dań na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2020 w Berlinie. Jest to impreza światowej rangi promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe.