Specjały na męskie spotkanie przy grillu

Co najczęściej mężczyźni wrzucają na ruszt? Przede wszystkim mięso. Niewielu panów wyobraża sobie grilla bez kiełbasy, karkówki czy soczystych żeberek. Popularnością cieszy się również drób w postaci skrzydełek, piersi czy nóżek z kurczaka. Nie zapominajmy jednak, że mężczyźni także lubią być innowacyjni i sięgać po dodatki, dzięki którym klasyczne specjały z rusztu nabierają nowego charakteru. Dwa mięsne dania z rusztu, na które przepisy poniżej na pewno przypadną im do gustu. Są bowiem wyraziste w smaku, a panowie właśnie w takiej odsłonie lubią je najbardziej.

Skrzydła z rusztu w orientalnej marynacie

 

Składniki:

  • 4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz
  • 10 rozgniecionych ziaren kolendry

Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty: sok z 1/2 limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego, 10 rozgniecionych ziaren kolendry i pieprz dokładnie mieszamy. Skrzydła z kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając.

Currywurst, czyli grillowa inspiracja z Niemiec rodem

Składniki:

  • 1 kiełbasa wieprzowa o smaku bekonu z serem marki Konspol
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ szklanki wody
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżki ketchupu pikantnego
  • cukier do smaku

Wykonanie:
Na patelni smażymy posikany czosnek i cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry, ketchup oraz wodę. Całość mieszamy, gotujemy, dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawę curry. Całość smażymy ok. 1,5 minuty. Następnie rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury i grillujemy kiełbasę z obu stron. Pod koniec grillowania kiełbasę smarujemy przygotowaną pastą. Currywurst podajemy z pieczywem.

Więcej informacji o produktach marki Konspol na stronie www.konspol.com.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *