Składniki:
– 500 g mięsa mielonego
– Fix Spaghetti Bolognese Knorr extra ziołowe
– 1 opakowanie makaronu spaghetti
– 1 opakowanie pomidorów z puszki
– 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Gotujemy makaron.
- Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy, doprowadzamy całość do wrzenia.
- Dodajemy pół szklanki wody oraz zawartość opakowania Fix Knorr.
- Gotujemy do momentu, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości.
- Podajemy z makaronem.
Tradycyjny smak włoskiego dania osiągniemy dzięki wyjątkowej recepturze Fix Knorr spaghetti bolognes extra ziołowe do pomidorów z puszki. Sprawia on, że sos jest idealnie gęsty – nie spływa na dno talerza, ale przywiera do makaronu, tak jak w tradycyjnym bolognese. Ponadto kompozycja suszonych warzyw, ziół i przypraw zamknięta w Fixie znakomicie podkreśla smak pomidorów z puszki. Sos jest niezwykle aromatyczny, znakomicie doprawiony. Wszystko po to, by choć na chwilę przenieść nas do skąpanej słońcem i pachnącej oliwą z oliwek Italii.
Włoska wisienka na torcie – soffritto
Aby wzbogacić smak spaghetthi bolognese, możemy dodatkowo podsmażyć na patelni warzywa takie jak seler, marchew, cebula i czosnek. Oto jak Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, opowiada o inspiracjach towarzyszących powstawaniu dania:
Pracowałem z wieloma szefami kuchni z Włoch i za każdym razem pokazywali mi oni swój przepis na spaghetti bolognese. Jeden dodawał pancettę (to włoski boczek), drugi dodawał suszone prawdziwki. Szybko jednak zauważyłem, że dla wszystkich cechą wspólną było mocne podsmażenie selera, marchwi, cebuli i czosnku. Te podsmażone warzywa nazywa się w kuchni włoskiej „soffritto”. Polecam urozmaicenie przepisu tymi warzywami.
Szczegóły przygotowania również na: http://www.przepisy.pl/temat/prosty-przepis/przepis/spaghetti-bolognese-2
Źródło: Knorr