Soczysty kurczak po gruzińsku

Trwający karnawał to nie tylko czas zabaw, ale również spotkań z przyjaciółmi, a co za tym idzie również dobrej kuchni. Czym zaskoczyć gości? Postawcie na gruzińskie smaki i przygotujcie kurczaka czkmeruli.

To danie niezwykle lubianej przez Polaków kuchni gruzińskiej. Mięso w mleczno-czosnkowym sosie jest co prawda mniej popularne niż chaczapuri, ale równie smaczne. Co najważniejsze, do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, z których większość zazwyczaj posiadamy w domu.

Kurczak czkmeruli

Składniki:
• 1 cały kurczak
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki masła
• 10 ząbków czosnku
• 2 łyżki sosu adżika (lub 1 posiekana papryka jalapeño)
• ½ szklanki bulionu drobiowego
• ½ szklanki tłustego mleka
• sól i pieprz

Wykonanie:
Kurczaka pokrój tak, aby wyodrębnić z niego udka oraz piersi. Przypraw je obficie solą oraz pieprzem. Następnie na żeliwnej patelni rozgrzej olej oraz masło. Gdy masło się rozpuści, umieść na patelni kawałki kurczaka, skórką do dołu (pamiętaj, żeby kawałki nie stykały się ze sobą). Smaż je ok. 10 minut z jednej strony oraz ok. 5 minut z drugiej. Przełóż na talerz.
Przygotuj sos. W naczyniu blendera umieść czosnek, adżikę (lub jalapeño), bulion oraz mleko. Przypraw odrobiną soli, a następnie zblenduj ze sobą wszystkie składniki. Kawałki kurczaka wyłóż na żeliwną patelnię, a następnie polej je sosem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 12-15 minut. Następnie wyjmij danie z piekarnika i odczekaj jeszcze ok. 5 minut.

Rada:
Kurczaka czkmeruli podawaj z gruzińskim chlebkiem lub swoimi ulubionymi dodatkami. Danie świetnie sprawdzi się także w połączeniu z  musującym białym wytrawnym winem Marani – idealnym na karnawał!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *