Jakie posiłek podany na początek dnia zrobi wrażanie na domownikach? Zamiast tradycyjnej jajecznicy proponujemy bardziej wyszukane jajko w koszulce, podane w towarzystwie zielonych warzyw – szpinaku i rukoli, awokado oraz chrupiącego tosta.
Takie dobrze zbilansowane, zapewniające odpowiednią porcję energii śniadanie, oprócz tego, że jest zdrowe, wygląda i smakuje niczym to z modnej restauracji. Można więc mieć pewność, że zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta
Śniadanie mistrzów
- pół szklanki szpinaku młodego marki Eisberg
- pół szklanki rukoli marki Eisberg
- 2 jajka
- ½ awokado
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 2 litry wody
- płatki chili do dekoracji
- pieczywo
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem
z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić jajko i ułożyć je na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.