Śniadanie farmera, czyli kanapka z szarpaną wieprzowiną sous-vide

Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa. Nie zapomnijcie też o dodatku w postaci sosu – palce lizać!

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous-vide

Składniki (na dwie kanapki):

  • 1 porcja wieprzowiny z linii Mięso pomału uwarzone marki Berger
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 biała cebula
  • 2 bagietki lub ciabatty
  • 1 garść roszponki
  • 1 garść rukoli
  • gałązka świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 150 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie:
Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Wyciągnąć mięso z opakowania foliowego i przełożyć je do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki. Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe.

Rada:
Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy pieczeniu mięsa.

W czym tkwi sekret Mięs pomału uwarzonych
Produkty z tej linii przygotowane są według nowoczesnej metody sous-vide, którą posługują się znawcy sztuki kulinarnej na całym świecie. Technika ta na polega na powolnym gotowaniu próżniowo zapakowanej żywności w kąpieli wodnej lub parowej, której temperatura jest niższa od używanej przy tradycyjnym gotowaniu (w przypadku Mięs pomału uwarzonych wynosi ona 85°C). W efekcie otrzymujemy wykwintną potrawę, która nie traci wartości odżywczych czy witamin, charakteryzuje się natomiast niepowtarzalnym smakiem i aromatem. W ofercie firmy Berger znajdziemy różnorodne, przygotowane z wykorzystaniem tej techniki mięsa. W zależności od preferencji możemy sięgnąć po: gęsinę, indyka, kaczkę, wieprzowinę bądź królika. Każde z tych mięs jest niezwykle soczyste i delikatne, może się też pochwalić wyjątkowym naturalnym smaku. Mięso pomału uwarzone od producenta „ślōnskich szpecyjałōw” to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny, albo wykwintne danie dla niespodziewanych gości Wystarczy jedynie wyjąć produkt z kartonika i wstawić go na 30 minut  do piekarnika.
Gramatura: ok. 500-700 g (paczka)
Sugerowana cena: od 19,90 zł/kg do 39,90 zł/kg (w zależności od rodzaju mięsa)
Producent: ZM Berger
Więcej informacji na stronie: www.berger.biz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *