Z badania przeprowadzonego w styczniu tego roku przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia wynika, że Polacy najczęściej jedzą na śniadanie kanapki, jajecznicę i parówki. Te ostatnie często są też przygotowywane dzieciom. Jak można uatrakcyjnić ich serwowanie?
Z pomocą przychodzi Szymon Czerwiński, finalista popularnego kulinarnego show, który ostatnio można było spotkać w Strefie Aktywności Tarczyński w Zakopanem. Oto jego pomysły na ciekawe i pożywne śniadania dla małych i dużych, w których wykorzystane zostały parówki Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.
Śniadaniowe żabki
Składniki:
- 4 bułki pełnoziarniste
- 5 parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 10 borówek
- 10 wykałaczek
Wykonanie:
Bułki przekrój do środka włóż swoje ulubione składniki, zaś z parówek i borówek (lub czarnych oliwek) zrób oczy i języki żabki.
Parówki na okrągło
Składniki:
- 2 opakowania parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka
- 2 opakowania ciasta francuskiego chłodzonego
- 2 jajka
- 1 opakowanie czarnuszki
- 1 cytryna
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wytnij prostokątne płaty, następnie na środku połóż parówkę, ciasto złóż na pół i zawiń, aby powstało cygaro. Po obu stronach połóż patyczki do szaszłyków. Parówki natnij nożem, ale tylko do miejsca, w którym nóż spotka się z patyczkami. Pamiętaj, aby zachować równe odstępy. Parówki wywiń pociętą częścią na zewnątrz i połącz. Ułóż na papierze do pieczenia, następnie posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Tak przygotowane parówki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut.
Parówkowe łodzie
Składniki:
- 1 opakowanie Parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka
- 4 jaja „0”
- pęczek szczypiorku
- garść sałaty
Wykonanie:
Parówkę przekrój wzdłuż, ale tak, żeby nie przeciąć jej o końca. Przygotowaną wcześniej jajecznicę włóż w otwór. W kilku miejscach połącz parówkę wykałaczkami. Podawaj na ulubionej sałacie, posypane szczypiorkiem.