Śniadanie bez nudy, czyli parówki na kilka sposobów

Z badania przeprowadzonego w styczniu tego roku przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia wynika, że Polacy najczęściej jedzą na śniadanie kanapki, jajecznicę i parówki. Te ostatnie często są też przygotowywane dzieciom. Jak można uatrakcyjnić ich serwowanie?

Z pomocą przychodzi Szymon Czerwiński, finalista popularnego kulinarnego show, który ostatnio można było spotkać w Strefie Aktywności Tarczyński w Zakopanem. Oto jego pomysły na ciekawe i pożywne śniadania dla małych i dużych, w których wykorzystane zostały parówki Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.

Śniadaniowe żabki

Składniki:

  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 5 parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 borówek
  • 10 wykałaczek

Wykonanie:
Bułki przekrój do środka włóż swoje ulubione składniki, zaś z parówek i borówek (lub czarnych oliwek) zrób oczy i języki żabki.

Parówki na okrągło

Składniki:

  • 2 opakowania parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego chłodzonego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie czarnuszki
  • 1 cytryna

Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wytnij prostokątne płaty, następnie na środku połóż parówkę, ciasto złóż na pół i zawiń, aby powstało cygaro. Po obu stronach połóż patyczki do szaszłyków. Parówki natnij nożem, ale tylko do miejsca, w którym nóż spotka się z patyczkami. Pamiętaj, aby zachować równe odstępy. Parówki wywiń pociętą częścią na zewnątrz i połącz. Ułóż na papierze do pieczenia, następnie posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Tak przygotowane parówki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut.

Parówkowe łodzie  

 Składniki:

  • 1 opakowanie Parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka
  • 4 jaja „0”
  • pęczek szczypiorku
  • garść sałaty

Wykonanie:
Parówkę przekrój wzdłuż, ale tak, żeby nie przeciąć jej o końca. Przygotowaną wcześniej jajecznicę włóż w otwór. W kilku miejscach połącz parówkę wykałaczkami. Podawaj na ulubionej sałacie, posypane szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *